ОБУНАЧЕНАТА КАМПАНИЯ

The-Listener-red-0413

18.04.13

 

В годините на „развития социализъм” известният пловдивски зевзек Мильо /същият, чиято седнала статуя и днес радва хората на Главната улица в Пловдив/ обичаше да казва: „Ако искаш да станеш 100-процентов глупак, майна, затвори се в една стая и гледай  24 часа телевизия”. След което приключваше с неизменното „Ай, сиктир!”, сиреч „ Хайде чупка!”.

Откровението на някогашният пловдивски любимец звънти актуално и днес. И не толкова за телевизията – все пак през второто десетилетие на 21 век българинът може да избира какво да гледа и какво не – колкото за други изстъпления в бушуващата през тези дни предизборна надпревара. Абсурдите, с които тя ни засипва, са предизвикателство дори за хора с относително съхранена психика.

Примери   – колкото щеш!

След като населението на най-мизерстващата европейска държава ужасено от сметките за ток и потресено от повсеместните кражби  излезе на улицата и за втори път през последните 23 години свали правителството си с протести, същото това население се готви отново да преизбере досегашните си управници. Поне така твърдят социолозите и партийната пропаганда.  Въпросните управници, които завлякоха цялата държава на дъното и обвиниха пенсионерите, че лакомо са „изяли” фискалния резерв, от своя страна вече твърдят, че „може да има 100 000 протестиращи, но пък 1.5 милиона ще са гласували при нас”. Това са същите управници, които чрез своя бивш вътрешен министър забъркаха МВР в чутовния скандал с подслушванията, скандал чиито поражения не само в политиката, но в икономиката, бизнеса и чуждестранните инвестиции тепърва ще се изчисляват. Същите, които поставиха шефа на НАП, лицето държащо  в ръцете си най-интимните данъчни тайни на граждани, бизнес и партии, за водач в своя листа, скривайки го по този начин под чадъра на политическия имунитет  и то пред погледа на необичайно активизиралата се напоследък прокуратура!

Отпадъкът на прехода

Бушуващите предизборни страсти родиха друг абсурд в кампанията  –  финансирането и издаването на луксозни,  уж „изследователски” книги, чиято  основна цел всъщност е да залеят с компроматна чернилка политическия противник. Тези дни на книжния пазар разцъфтя  подобно наплевателско съчинение.  На официалното му представяне в луксозен софийски хотел прозвучаха две характерни изказвания, които дават бегла представа за публицистичните качества на „творбата”.  Основният  докладчик по книгата, знаков осветен доносник на комунистическата ДС,  понастоящем медийна знаменитост, в особено висок и изискан стил избълва следното: „Преходът не може да се върне, той може да се повърне. И за да се повърне по-добре и по-качествено този преход, са нужни такива книги. Те ще предизвикат такова повръщане на политически мисли и преход, натрупан с годините у нас, каквото илюстрира в своя прекрасен роман „Пътешествие до края на нощта” Луи-Ферднанд Селин, където на един кораб хората се премятат при бурно вълнение и повръщат един върху друг храна. В случая вие ще повръщате политически преход. Книгата много си струва, тя много ще ви даде. Тя е едно огледало, в което ще се огледаме всички какво представляваме в една деморализирана България. Тази книга е един вик срещу демагогията”.

   Бий врага!

В този ред на мисли самият автор на изследването добави недвусмислено: „Нужна е „желязна завеса”, бих казал и „стоманен юмрук”, който трябва да се стовари върху тези хора /потърпевшите в неговото проучване-б.а./ и това трябва да бъде направено от нови хора, които трябва да робуват само на един принцип, този на меритокрацията. Това са достойните хора, които могат да се изправят и да гледат хората в очите и да не се притесняват, че са откраднали 300 хиляди долара, или са приватизирали нещо по морето, или че техни съдружници са ги убили, защото са част от ъндърграунда”.

След подобни словесни изстъпления едва ли е необходимо да следиш предизборните гърчове денонощно за да станеш пълен глупак, както беше прогнозирал навремето пловдивския зевзек. Вероятно  мнозинството българи вече са осмислили пророческата му философия и дори са си произнесли, къде по-тихо или по-звучно, неговото  категорично  „Ай сиктир!”.

Което е колкото облекчаващо за душата на българина, толкова и тъжно за неговата обуначвана демокрация.