НЕ САМО СЕ СРАМУВАМЕ, ВЕЧЕ СМЕ И ОТВРАТЕНИ /TEN YEARS AFTER/*

Точно преди едно десетилетие, на 4 януари 2014 г. ние, двама от създателите на предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“  на БНР, огласихме отворено писмо, в което изразихме своя срам от водещия в обществената медия Петър Волгин. / А, ако беше избрал друга руска река за да смени фамилията си, напремер „ Лена“?/

По това време въпросният „радиожурналист“ вече беше  редовно освиркван от протестиращите срещу тогавашното правителство на антиевропейската и русофилска олигархия за това, че беше превърнал студиото на „12+3“ в рупор на неприкрита и целенасочена политическа пропаганда, чрез която се лансираха груби антиевропейски и антизападни нападки за сметка на проруските и евразийски тези.

Още тогава, през 2014-та, подобно говорене беше далеч от европейската и евроатлантическа принадлежност на страната, то беше несъвместимо с нейните национални интереси и беше абсурдно да бъде излъчвано по общественото радио с най-широко покритие в страната.

Десет години след нашето отворено писмо сме принудени да констатираме, че нищо в поведението на Петър Волгин не се е променило. Нещо повече, с толерантната закрила от най-високо място в държавата, на СЕМ, на управата на БНР и „Хоризонт“, той разшири пропагандната си територия както в  обедното „12+3“, така и в своето скандално съботно авторско предаване „Политически некоректно“, което бързо успя да прикачи на програма „Хоризонт“ ироничното прозвище „Радио Москва“.

След като бе спряно скандалното му интервю с Митрофанова, лицето се захвана и с пропаганда по забранената в ЕС телевизия „Русия 1“, което доведе до нечувана досега публична реакция на български премиер.

Явно на Волгин, както казва известен персонаж от тв-реклами, му е пораснал „бонуса“. А може би вече се е появил „Рубльов“, оценен в Москва по-високо и от „Копейкин“?

Несекващите пропагандни изстъпления на радиоводещия показват, че БНР не само не желае, но и отдавна не може да бъде отговорна обществена медия, която е финансирана от всички нас не за да прави пропутинска пропаганда, а да защитава държавата и нейните официaлни външнополитически позиции. В този смисъл мнимите аргументи на някои членове на СЕМ, както и на сегашната управа на БНР за „свободното говорене“/ по личното  внушение на Волгин/, които наподобяват опорни точки на кремълската „пета колона“ в европейска и евроатлантическа България, звучат абсурдно и недопустимо. Чу се, че БНР щяло да организира дискусия за свободата на словото и дезинформацията. Резултатът е предварително известен – просто ще видим поредното замитане на проблема под червения килим на радиото и след това „Секи сам си преценя“.

Затова 10 години след нашето отворено писмо „Ние се срамуваме !“, днес имаме основание да заявим, че освен срам, изпитваме и отвращение. От нещо, което десетките почтени, талантливи журналисти в „Хоризонт“ и  БНР  не заслужават, да не говорим за аудиторията, която наистина  създадохме с труда и професионалните си журналистически усилия навремето. И на която благодарим, че все още остава такава, каквато я виждахме в мечтите си на 4 януари 1989 г. – рождената дата на „12 плюс 3” преди цели 35 години!

 

Йордан Лозанов  и Георги  Папакочев – двама от създателите и първи водещи на „12 плюс 3“.

 

4 януари 2024

София

——————————

* „TEN YEARS AFTER – Стара рок-група с чудесната соло китара на Алвин Лий. Чуйте ги в You Tube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *