МЪЖЪТ С ПАЗАРСКИТЕ ТОРБИ

Man vs tanks 1989 05.06.2014

На днешният  5 юни, но през 1989 г. , при потушаването на студентските протести на пекинския площад Тянанмън, неизвестен мъж успява да спре за кратко време придвижването на колона танкове „Т-59“, движещи се към мястото на сблъсъците. Мъжът, дребен китаец в бяла риза, носи в ръцете си единствено две пазарски торби. През 1998 г. сп.“Тийм“ включи снимката направена от американския фотограф Стюарт Франклин  и станала известна със заглавието „Непознатият бунтовник“ в своята обзорна колекция „Най-важните хора на 20 век“.

Епизодът е запечатан и върху видеокадри, от които може да се види продължението на тази удивителна постъпка, но фотографски уловения кулминационен миг е наистина разтърсващ. Първият танк се е опитвал да заобиколи човека с торбите, но той ловко е заставал пред него. След това се покачил до купола и разменил реплики с войниците в машината. После отново застанал пред бронираната колона докато притичали случайни мъже не го отместили от пътя. До ден днешен никой не знае какво се е случило с мъжа от снимката, не е известна и неговата самоличност. Едни казват, че бил арестуван и разстрелян по бързата процедура  от наказателен взвод, други твърдят, че успял да изчезне в тълпата и  е жив до днес.

От видеокадрите също става ясно, че танкистите не са искали да прегазят мъжа, нещо което той е отчел и дори е успял да ги поразиграва известно време.

Какво, обаче, мотивирало участниците в тази невероятна случка?

От една страна при бурни демонстрации за повече свобода и достоен живот, какъвто е бил протеста на централния пекински площад преди 25 години, винаги ще се намерят индивиди, които изпитват нужда от повече адреналин в кръвта си или търсят някакъв драстичен начин да излеят натрупалият се гняв в тях. От друга страна не всички войници, участвали в потушаването на бунтовете с палки, стреляли по заповед срещу невъорежените цивилни или газили човешки тела с веригите на бронираните си машини са били непременно убийци и главорези. Мнозина  от тях, въпреки униформата, вероятно са искали да избягат от касапницата, но не са могли,  други, както е известно дори са успявали да изразят симпатии към протестиращите китайски студенти, колкото и рисковано да е било това при изпълнение на военна заповед.

И все пак удивителната фотоснимка и видеокадри показват, че постъпката на неизвестния китаец в бяла риза заслужава огромно уважение. Защото пред страховитата танкова колона се е изправил не мъж въоръжен с автомат „Калашников“ или насочен гранатомет, а дребничък човек с две голи ръце, които държат цветя, свещичка, плакат. Или само две пазарски торби.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *