МОТОРИСТЪТ НА ГЕРБ И НЕГОВИЯТ МОТОР

                  

Lamb's-portrait     26.04.13

            Обвиняем за корупция, подкуп и служебна злоупотреба бивш земеделски министър внезапно пропява по частен телевизор с „най-голем ефир”, че неговият съпартиец, вицепремиер и вътрешен министър, също бивш, го бил подслушвал. При това не само него, но и цялото правителство, воглаве с г-н премиера! Телевизионната ария на ветринарят-аграрник, който точно преди две години даваше акъл на хората как да се обединяват по съседски за да си купят агне за Великден, успя да предизвика сензация в предизборно време. Независимо от публичната тайна, че вътрешният министър е подслушвал незаконно навсякъде всички и по всяко време.

Едва ли причина за странния гастрол на „Мръвката”/ един от прякорите на злополучният ветринар/ са тежките прокурорски обвинения срещу него и лъхащата от тях миризма на дълъг затвор. Малко вероятен  е  и някакъв отмъстителен мотив на лична основа от типа „Храни куче да те лае”, но в партиен контекст.

Какъв тогава е мотивът за  миризливата сензация хвърлена от тв-екран едва две седмици преди предсрочните избори? И дали зад видимо суфлираното многословие на довчерашния любимец на премиера не е закодирано скрито послание?

Шифърът на ББ

Мистерията разбули  не друг, а самият център-нападател на „Бистришките тигри”. Запитан дали не е време да се отърве от най-близкия си душеприказчик и шеф на МВР, готвещият се за втори мандат, а по-късно и за президент бивш премиер отвърна с  въпрос: “На кого да искам оставката?” След което сам изплю камъчето: „ Тя партията е негова. То ГЕРБ е негов, той е моторът на партията”.

В тези спонтанно изречени на пръв поглед откровения се съдържат доста данни. Като например, отговор на въпроса кой държи контрола върху партийните структури на Гражданите за европейско развитие на България, кой дърпа видимите и невидимите предизборни лостове през последните 4 години и /което всъщност е любопитното!/ кой вече е акумулирал неприлично голям властови капацитет, който в даден момент може да бъде обърнат срещу самия Лидер!

Така чрез хлевоустата тв-изява  на „Мръвката”  баш Водачът веднаж потвърди , че в ГЕРБ „няма вечни врагове или вечни приятели, а само вечни интереси” /по определението на британски политик от 18 век/, втори път намекна на  своя уж най-интимен другар и полицейски колега да не си вири много носа и накрая го предупреди недвусмислено да не забравя кой е големия бос, кой командва парада и кой управлява „мотора на партията”. При това само дни преди изборите!

Двете лица на властта

Най-вероятно закодираното предупреждение е било дешифрирано правилно както от главния подслушвач, така и от апарата на неговата партия. Защото едно са клетвите за приятелство и лоялност от трибуната на Арена „Армеец” и пред тв-камери, друго са тъмните човешки изкушения на властта. На тази власт, която хитреците ловко търкулнаха като парцалена топка по улицата през февруари за да си я приберат отново на 12 май. Властта, зад която големите пари на банки, монополи и олигарси се умножиха и от която не спряха да капят благинките за партийната номенклатура и държавната върхушка. Същата власт, която успя за четири години да превърне кофите за боклук във  верига за „обществено хранене”  за почти половината българи и която целенасочено досъсипа националното стопанство, икономика и бизнес.

Това е накратко. Другото са предизборни лакърдии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *