МОРКОВЪТ И ГАЗОВАТА СОПА

Внезапното и без предупреждение пълното прекратяване на газовите доставки от Русия подействува като шок за режима в София – освен хаотични кризисни мерки, управляващите планират и други панически действия.
„Годината на Русия в България” вероятно щеше да прерасне безпроблемно в планираната „Година на България в Русия”, ако в дните на своите коледни празници Кремъл не затегна докрай кранчето с природен газ, за да хвърли зависимата изцяло от монополния доставчик България в опасна и непредвидима криза.
Подобно на 2006 година и този път за виновник беше посочена транзитната бивша съветска република Украйна, по адрес на която разгневеният бивш президент и сегашен руски премиер Владимир Путин възкликна миналото лято: „Такава държава дори не съществува”!
Официална  Москва, която празнува и не отговаря на отчаяните опити за официални контакти, само преди няколко дни съветваше притеснените си клиенти от Балканите и Европа да осъдят Киев в Международния арбитражен съд в Стокхолм за кражба на суровина, а  нейни емисари призоваваха засегнатите страни като България  да искат възстановяване на щетите от Украйна, макар добре да знаеха, че това е невъзможно, защото договорите са сключени не с украински фирми, а с руския гигант „Газпром”  Фактът, обаче, е безспорен –

Русия врътна газовото кранче за Украйна

с ясното съзнание, че притокът гориво към европейските й клиенти ще бъде намален до степен, в която пазарните и икономически отношения бързо ще отстъпят място на политическите стратегии. А те, както отбелязват все повече наблюдатели, са ухажване на Западна Европа, сплашване на Източна и вбиването на клин между Стария континент и САЩ.
В началото на октомври миналата година американската посланичка в София Нанси Макълдауни, като че пророчески попита на публична лекция българските управляващи: „Какво ще стане, ако монополистът „врътне кранчето” или се опита да използува положението си за политически натиск” и предупреди, че „монополните доставчици не трябва да манипулират клиентите си със своето положение, тъй като подобна зависимост е нож с две остриета”. В средата на декември в Москва руският външен министър Сергей Лавров „успокои”  София, която официално подкрепи създаването на

руски „Паневропейски пакт за сигурност”,

Broadminded dvdrip

Sweet and Lowdown

Rhinestone download

напълно игнориращ възможностите на НАТО и ЕС, че двата българо-руски проекта за газ и нефт, както и АЕЦ ”Белене” ще бъдат реализирани , даде „зелена светлина” за предстоящите вълнуващи посещения през февруари на премиера Станишев и президента Първанов в Москва и обяви, че неговата страна активно ще участва в подготовката на планираната за април Международна конференция по енергийната сигурност в София. Сега, обаче, след пълното спиране на синьото гориво, истинският отговор на Кремъл става толкова ясен, че дори президента  Първанов говори за страната си като „най-засегната” от газовата криза и призова панически за рестартирането на един от спрените от ЕС с договор ядрени реактори в АЕЦ ” Козлодуй”.
Така България, която единствена на Балканите и в Европа няма алтернатива за снабдяване с газ и доставките на горивото минават единствено през Украйна, вече се  превърна в опитното зайче на руския политически експеримент с „Моркова и газовата сопа”.
В случай на успех, методът със сигурност ще бъде  приложен от Кремъл както в Грузия и Украйна, така и навсякъде в Европа и на Балканите.Philadelphia divx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *