МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ КИЛЪРИ

Увеличаващите се случаи на насилие, най-вече сред младите и децата, все по-малко впечатляват българите. Проблемът, обаче, е не само остър, но и опасен.
Това че кметът на Шумен обяви еднодневен траур в града по повод особено жестокото убийството на 11-годишно дете едва ли ще трогне особено някой друг, освен неговите близки и успешно специализиралите се в „черната хроника” български медии. Както патетиката около не по-малко разтърсващият случай в София, при който 16-годишен юноша надупчи с нож тялото на свой 12-годишен приятел далеч не можа да наруши августовския ваканционен рахат на обществото. То, същото това общество, дори не забеляза как през юни в селско училище отново 14-годишен пубер заби острието в гърдите на седем годишно дете, а почти по същото време след семейна караница в Панагюрище тийнейджър намушка баща си. Или как през май, отново в столицата, 15-годишен Рамбо закла безмилостно бивш боксьор.
Излишните дъртаци
Никой, дори постоянно жадните за кръв и насилие местни медии, не обърна подобаващо внимание на резултатите от изследване на неправителствена фондация, констатирало през август  рязко увеличаване на домашното насилие над възрастни хора от техни деца и близки млади роднини. Терорът над потърсилите помощ близо 5000 жертви на насилие е бил упражняван основно в бедни семейства с безработни членове, в които децата са започнали да гледат на възрастните като на излишна тежест, от която следва да се отърват.
Според данни на полицията цитирани в българския печат, всяко шесто престъпление през първата половина на тази година е дело на непълнолетен извършител. Деца разбиват с нарастващи темпове домове с взлом, увеличават се кражбите от молове и магазини. Статистика от миналата година на експерти на МВР сочи, че 6 на сто от убийствата в България са извършени от деца, чиито прояви на насилие стават все по-жестоки. Данни на официалните органи сочат също, че всяко пето от сексуалните посегателства и 11 на сто от телесните повреди също са извършени от малчугани, тяхно дело е и всяко десето изнудване…
Простотия до шия
Какви, всъщност, са основните причини за тази младежка престъпност и насилие? Икономическата криза или сбъркания модел на българското общество? Загубата на традиционните семейни ценности или „светлите” примери за мафиотско подражание, с които медиите под една или друга форма буквално заливат съзнанието на подрастващите? Естествено всяка от споменатите причини допринася за влошаването на ситуацията, но като че основен фактор е изцяло катастрофиралото българско образование. В страна с най-ниския в ЕС бюджет за училища и университети и най-висок за полицията едва ли може да се очаква нещо различно.  Увеличаващият се брой безпросветно-маргинализирани и функционално неграмотни млади хора вече формира критичната маса, която принуждава все повече деца и младежи, в чието образование са инвестирали семействата, а не държавата, да предпочетат да учат и живеят в чужбина, а утайката от млади насилници, убийци, крадци и разбойници вътре в страната да се сгъстява до степен на социална експлозия, която би имала фатални последици за и без друго демографски обреченото общество.
Страшно е да се говори по тези въпроси броени дни преди началото на новата учебна година в България. А би трябвало, най-малкото заради малцината все още невинни същества, които за първи път ще прекрачат училищния праг. И които съвсем скоро могат да се сдобият с първото си джобно ножче. Просто така, за сила и… нападение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *