МИСТЪР „КЛИИН” И МИСТЪР „ПРОПЪР”

17.06.2008

Година след посещението на американския президент Джордж Буш в София, при което той нарече българския премиер „Мистер Клиин”, сиреч „г-н Порядъчност”, Сергей Станишев ще влезе в Белия дом. Той ще стане четвъртият министър-председател на страната, приет от действащ американски президент след Филип Димитров, Стефан Софиянски, Иван Костов и Симеон Сакскобурготски от 1992 година досега и първият, който ще разговаря с американски държавен глава през последните месеци от неговия последен мандат по-малко от година преди парламентарните избори в България.
Споменатата фактология подсказва, че докато за Белия дом

визитата е по-скоро протоколна формалност,

отколкото значима среща, за ръководителя на управляващата тристранна коалиция тя е заредена със същите политически надежди, които през драматичната за синьото управление 2001 година хранеше неговия лидер Иван Костов от спешно уговорената и съвършено безмислена среща с Джордж Буш. Тогавашния български премиер си беше въобразил непосредствено преди парламентарните избори, че САЩ ще наклонят пропагандно везните на негова страна, нещо, което нито се случи, нито можеше да стане.
Днес правителственият „г-н Порядъчност”, който странно защо беше посочен миналата година от български вестник за евентуален зет на Буш, би следвало в сбита форма да обясни на американския си домакин защо допусна ЕК подложи на унищожителна критика неговото управление за неспособността му да овладее и се пребори с корупцията и организираната престъпност, защо Европа блокира за дълго паричните фондове по ключови за икономиката програми, защо

България продължава да е най-бедната и неуредена европейска държава,

защо години наред никой не се вслуша в дипломатичните, но остри критики на досегашния американски посланик в София практически към всички области на управлението, защо дори президента Първанов не издържа и нападна тези дни своя приемник на лидерския пост на управляващата БСП заради поредните му корупционни назначения.
На много „защо” би трябвало да отговори премиера Станишев, но това едва ли ще се случи. Не само защото срещата в Белия дом ще бъде ограничена от протокола, но и защото тя няма да е насочена към бъдещето, когато следващия американски президент и най-вероятно новия български премиер ще бъдат съвсем други персони.
И когато сегашният български „мистър Клиин” ще гледа само по телевизията обидено бъдещия американски „мистър Пропър”, същият онзи, дето почиства мазните петна за 10 секунди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *