МИЗЕРИЯ И ИЗТРЕБИТЕЛИ

         Sleeper   06.05.2013

Навръх Гергьовден, празника на Българската армия, нейният върховен главнокомандващ и президент на страната Росен Плевнелиев призна, че ВВС имат нужда от няколко съвременни изтребителя и дори каза, че бил много „за” тяхното купуване. По думите му българската войска трябва да има „високо самочувствие”, а нацията да разполага със „силна и ефективна армия”. След което поясни, че по предварителни разчети страната може да си позволи от 9 до 10 самолета с уговорката, че военните „в рамките на ограничените възможности трябва да вземат най-доброто решение”.

Още в края на миналата година тогавашното правителство на ГЕРБ одобри планове за закупуване на нови или „втора ръка” изтребители за да замени безнадеждно остарялата си съветска летателна техника, като за целта трябваше да бъдат отделени почти 700 милиона лева и окончателното решение трябваше да бъде взето в началото на март 2013.  В момента най-бедната членка на ЕС и съюзничка в НАТО България разполага с 16 прескъпо ремонтирани изтребители МиГ 29, 14 щурмови руски самолета СУ-25, три транспортни самолета „Спартан” и 12 вертолета „Кугър”, които все още не са изплатени. Руските МиГ-ове и Су-та имат и разорително скъпа поддръжка – един час полет с тях струва над 50 хиляди лева, а за подготовката на всеки пилот отиват между 10 и 20 милиона лева. Което не попречи поради липса на перспективи и ниско заплащане много военни летци да напускат армията и да отидат в гражданското въздухоплаване.

Според публикации в печата, от 12-те закупени преди време нови вертолети „Кугър” към днешна дата летят само два, тъй като липсват средства за инспекция на останалите десет машини. От 6-те съветски бойни вертолета Ми-24 нито един не е годен за полети, тъй като всички подлежат на генерален ремонт. Всичките шест вертолета БЕЛ-206, първата западна техника закупена за ВВС през 1999г  и използувана главно за подготовка на младия летателен състав, са неизправни и не могат да летят. От 16-те съветски изтребителя МИГ 29 летят само половината и те са ангажирани в международната програма за охрана на въздушното пространство „Еър полисинг”. От 14-те щурмови СУ-25 само три са в състояние да се издигнат във въздуха.

Преди броени дни при откриване на заседанието на Индустриалния форум към Обществения съвет по отбранителна политика служебният министър на отбраната Тодор Тагарев, академично подготвен военен специалист отчете, че за 10-те години членство на страната в НАТО „много малка част от технологичната база на страната се е променила” и каза, че по негови странични наблюдения „ефектът на модернизацията на армията върху класическата отбранително-индустриална база е практически пренебрежимо малък.” Пред БТА служебният министър уточни, че за 2013 и 2014г процента 1,36 от БВП се запазва при положение, че изискването на Североатлантическия алианс е  той да бъде не по-малко от 3 на сто. Според Тагарев възможностите да „редуцираме армията и да търсим по-добра структура, по-добри баланси вътре, включително и на бюджета, за да бъде армията боеспособна , са практически изчерпани”.

От своя страна в гергьовденското си слово върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев оцени високо състоянието на българските въоръжени сили. След което над площада прелетяха три съветски хеликоптера МИ-17/ разработени през 60-те години на минали век/, единствената въздушна техника, показана на празника. Ако сделката за 700 милиона лева за покупка на изтребители „втора ръка” все пак се осъществи, догодина някои от тях също могат да участват във въздушния парад. Което ще бъде поредното доказателство за „превъоръжаването и технологичното обновление” на армията, както се изрази президентът и върховен главнокомандващ на армията. И за последствията върху джоба на местния данъкоплатец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *