МЕТРОТО КАТО МЕТАФОРА

Пускането в действие на новата, почти 6-километрова отсечка на единствената засега линия на софийското метро, се превърна в ключово медийно и обществено събитие в предизборна България.
Два дни след официалното откриване на новата отсечка на превърналото се в легенда софийско метро и аз реших да се кача. Дали защото беше неделя, а и времето беше хубаво, неколцината скърцащи и шумни все още вагони в посока „Младост”  се изпълниха най-вече с…отдавна остарелите обитатели на някога младежкия квартал. Къде сами, къде хванати уплашено за ръце по двойки, тези пенсионирани жени и мъже, съставляващи мнозинството от двумилионното столично население, оглеждаха с грейнал поглед вагоните и спирките, а срещу мен просълзен старец отрони, като че на себе си: ”Доживях…”

Още през 60-те години на миналия век започват гръмките обещания,

главно на комунистическите партийни конгреси, за строежа на подземна железница в разрастващия се столичен град. Дори повече, след дългогодишно организационно мъдруване в началото на 80-те години стартират и първите строителни работи, главно с безплатния труд на войската, за да спрат безславно няколко години по-късно поради тежкия финансов срив на режима. През 1998 година е пусната първата отсечка от 8 километра, отнела цели 23 години за строеж и облекчила, макар и символично, колабиращия транспортно вече двумилионен град. Сега, с държавни, общински и най-вече европейски и японски средства, се очаква градската железница, която в Европа функционира от средата на 19 век, да започне да транспортира

жителите на най-населения град в най-бедната европейска държава

от единия до другия му край.
Проточилият се с десетилетия строеж на софийското метро е  и образ на цялото българско стопанство. Символ на управленска немощ, липса на каквато и да е урбанистична визия за развитие, корупция, строителна немарливост, финансова и обществено – мисловна нищета, софийският метрополитен отразява като в огледало тъжната икономическа картина в държавата. Защото за 4 години, времето за което беше изградена новата, едва 6- километрова отсечка в София, други европейски държави прокарват десетки километри подземни трасета. Защото макар и жалка за строителните възможности на 21-век, въпросната отсечка беше зорлем превърната в първостепенно медийно събитие за да стане ключов аргумент в започващата официална предизборна кампания.
Всъщност, просълзеният възрастен софиянец, може би беше прав. Действително, „доживяхме…”

3 thoughts on “МЕТРОТО КАТО МЕТАФОРА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *