МЕТАМОРФОЗИТЕ НА СТАНИШЕВ

Stanishev scalding a fan 0512 20.05.2015

Кога лидерът на ПЕС Сергей Станишев е искрен – в Скопие тези дни или в София през юни 2013-та? Как и от кого следва да се печели доверието на македонците?

“Няма да се оттегляме. Няма да се предадем. Македония е силна, решителна, отново побеждава. Ние побеждаваме – това заяви македонският премиер Никола Груевски на митинга в негова подкрепа в Скопие, с което охлади надеждите на социалдемократическата опозиция от СДСМ, че оставката на правителството му ще дойде бързо и лесно.

„Няма да подавам оставка защото пред себе си имам кауза и тя не е приключила“ – тези думи, изречени в средата на юни преди две години, принадлежат на тогавашния лидер на парламентарната „Коалция за България“ и председател на БСП, днес председател на ПЕС, Сергей Станишев. С тях той отхвърли поисканата от съпартийците му оставка след избора на Пеевски за шеф на ДАНС, когато десетки хиляди протестиращи скандираха пред Министерския съвет „Мафия“ и „Оставка“ към подкрепяното от БСП правителство на Орешарски.

Паралелът между двете изявления се натрапва след впечатляващото участие на председателя на ПЕС и бивш лидер на БСП Станишев в неделния протестен митинг на опозицията в Скопие.

Между „Разпни го!“ и „Осанна!“

Пред пред десетките хиляди недоволни от управлението на Груевски граждани Станишев заяви екзалтирано: „Нема правда, нема мир!“ и поред започна да защитава свободата на словото, изразяващите различно от официалното мнение неправителствени организации, да критикува нарушените социални баланси в републиката, където „много пари бяха потрошени за луксозни проекти, вместо да бъдат финансирани здравеопазването и образованието“. Лидерът на европейската левица произнесе политически коректно речта си на английски език, най-вероятно за да бъде разбран точно от придружаващите го депутати от ПЕС . Едва накрая той премина на напълно познатия за македонците български за да им каже: „Искаме да видим Македония спокойна, просперираща като член на ЕС!.“

Произнесе впрочем, тези думи със същия патос, с който в навечерието политическата буря в България през юни 2013-та ултимативно предупреди депутатите си: “Или гласуваме за Пеевски като председател на ДАНС, или влиятелни икономически групировки свалят правителството със социални протести”. И когато страната вече беше залята от масово гражданско недоволство, със същата увереност коментира: „Реакцията на опозицията на кандидатурата на Делян Пеевски показва, че Орешарски е направил правилния избор“. Може би за себе си тогава Станишев е бил прав. Неотдавна обаче, две години по-късно, не друг, а неговият съпартиец и тогавашен председател на Софийската организация на БСП Румен Овчаров без колебание призна по телевизията, че предишното ръководство на БСП и лидера Сергей Станишев са направили партията „директен изпълинтел на интересите на бизнес групировката на Делян Пеевски и Цветан Василев“ и тя се е превърнала в „изпълнител на бизнес проектите на друга партия – ДПС”.

Паралелни политически съдби?

На организираната от ПЕС тези дни в София Балканска конференция, бившият председател на БСП настоя за независимо разследване за твърденията на македонската опозиция излезли от скандалните записи на разговори на високопоставени представители на властта и на самия премиер. Той окачестви като „недопустима“ забраната на Заев да пристигне на форума в София поради повдигнатото срещу него обвинение. Естествено Станишев мълчаливо подмина факта, че в средата на март ЕП отне имунитета му на български евродепутат по искане на главния прокурор Цацаров за престъпление във връзка с информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация. Просто Станишев е обвинен, че докато е бил министър-председател от 2005 до 2009, е изгубил седем документа, съдържащи строго секретна информация.

Тоова даде основание на някои проправителствени медии в Македония да отбележат многозначително, че в края на февруари водената от Станишев делегация на ПЕС в Скопие е имала среща с ръководството на СДСМ, на която той е изразил подкрепата си за Зоран Заев във връзка с нашумялата афера „Пуч“/държавен преврат/. А не е тайна, че председателят на македонската опозиция също е обвиняем, но в шпионаж и опит да превземе властта по недемократичен начин чрез публикуване на материали и документи свързани със скандалите и аферите на сегашното правителство.

Как и къде се водят евродепутатските битки?

На неделния опозиционен митинг в Скопие лидерът на ПЕС Станишев пожела успех на СДСМ и в края на словото си възкликна на български: „Братя и сестри, обичаме ви!“. Ден след него, на проправителствения митинг на премиера Груевски, председателят на ЕНП Жозеф Дол изрази чрез писмо своята подкрепа на управляващата ВМРО-ДПМНЕ и призова за диалог в рамките на институциите. Така двете най-големи фракции в ЕП по своему се обясниха в любов към партийните си фаворити в македонската политика. Дали обаче обикновените и притеснени македонци повярваха на тези признания, дошли при тях едва след стрелбата и жертвите в Куманово? И след като улиците в бившата югорепублика вече се изпълниха от протестиращи срещу политическата и икономическа корупция на властта? „Много е лесно да излезеш на трибуната и да предложиш солидарност и подкрепа, но битката на евродепутатите се води на друго място“, написа в македонския вестник „Дневник“ журналистката Жана Божиновска по повод изявите на евродепутатите в Скопие . И така всъщност им припомни нещо много важно. И отговорно, естествено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *