МЕТАМОРФОЗИТЕ НА ВИТЛЕЕМСКАТА ЗВЕЗДА

25 декември /Коледа/ 2017 г.

Звездата над Витлеем, един от най-загадъчните символи на Христовото Рождество, се е появила преди две хиляди години. Тя е сочела пътя на тримата влъхви до мястото на новородения Исус. Небесното знамение винаги е присъствало в църковните фрески, иконите, коледните елхи, поздравителните картички, филмите с библейски сюжети и в рекламите, естествено.

Обаче…

Първоначално Витлеемската звезда е била изобразявана с шест и повече лъчи. След 1917 до  1989 година лъчите й неизменно бяха пет.  В наши дни най-масово тя свети само с четири лъча. Защо?

Да, Исус е бил евреин. Затова съвсем естествено е първоначалната Витлеемската звезда да бъде шестоъгълна и да напомня на Звездата на Давид /в наше време/. Някои са я наричали и Звезда създателка, защото Господ е създал света за 6 дни. По-късно през вековете ореолът на знамението нараства на 8 лъча, които символизират рождения  ден на Дева Мария на 8 септември, а и  нейното непорочно зачатие, което се отбелязва на 8 декември. След това лъчите вече стават 12, в чест на 12-те Апостоли и 12-те еврейски племена на Израел. Броят на лъчите обаче продължава да расте – звезда с 14 лъча се превръща в  символ на църквата Рождество Христово във Витлеем.

Червената петолъчка

В годините на комунизма „Витлеемската“ или „Коледната“ звезда вече са подменени задължително от Новогодишната „звезда“ на Дед Мороз, която задължително следва да бъде с пет лъча.  Обяснимо защо. Просто за да се идентифицира със знака на комунистическото движение, който символизира петте континента на земята и т.нар. „международна солидарност“. Всъщност, новосъздадената „червена петолъчка“ е стар военен символ, който  от 20-те години на миналия век започва да  фигурира върху съветските флагове и гербове, както и по официалните символи на останалите комунистически държави, в това число и на България след 1944 година

Шоколадовата звезда

Редукцията на Витлеемския знак обаче продължава. В наши дни Звездата вече е с четири лъча. Някои  я „Рождественска звезда“ по рождението на Христос. Обикновено единият й лъч сочи надолу към пещерата, в която се е родил младенецът. Лъчите следва да напомнят и  за кръста. Естествено, това е и звездата Орион, изобразявана  най-често е върху син фон. И може да се види върху опаковките на най-известните марки шоколади и сладкиши

Насладата и още нещо

Както се оказва, астралният символ на Христовото Рождество през хилядолетията е имал различно битие. И то както и  за местните български географски ширини, е било в зависимо от това дали сме вярвали в Христовата любов и неговото спасение, или в червената звезда на комунистическия интернационализъм. Днес, както става „рекламно“ ясно, изглежда продължаваме да предпочитаме  насладата и неясните „шоколадовите удоволствия, вместо вместо автентичната вяра. Сиреч  сладките вкуснотии за стомаха, вероятно.

И все пак, дали наистина „шоколадената“ Витлеемска звезда е по-добра от онази, автентичната еврейска? Ха, де…?

Всъщност едва ли има някакво значение колко са лъчите на Коледната звезда. Просто защото нейната основна цел е да ни припомни казаното от Исус Христос: „Аз съм светлината на света, който Ме следва, няма да ходи в тъмнината, а ще има светлината на живота.“ (8:12).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *