МЕДИЙНАТА ЦЕНЗУРА И РОХКИТЕ РАДИО ЯЙЦА

Volgin 23.12.2015

След близо двегодишни колебания в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, ръководството на БНР се реши да преустанови излъчването на конфликтното предаване „Деконструкция“ по програма Хоризонт. Аргументите – поради едностранчиво представяне на фактите от водещия Петър Георгиев /по-известен с псевдонима си „Волгин“/ и неговия екип се стигнало до „липса на обективност и многообразие на гледните точки“, както и до „ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура“, което отнемало „възможността на слушателите да изказват свое мнение“. Генералният директор на БНР Радослав Янкулов поясни, че предаването е свалено от ефир по силата на Закона за радио и телевизия, а председателят на СЕМ Георги Лозанов допълни, че БНР може да бъде глобено и с 3 000 лева, защото авторите на „Деконструкция“ системно отказвали да спазват изискването за плурализъм на мненията, което е задължително за обществените медии. Новината за спирането породи емоции в социалните мрежи, предизвика скромен протест на симпатизанти на БСП пред сградата на бул.“Драган Цанков“ в София и опресни боята върху разделителната линия между русофили и русофоби в българското общество.

Ето някои от по-любопитните изявления, направени след обявения край на конфликтното радиопредаване:

Авторите и съмишлениците

Петър Волгин, водещ: „Предаването „Деконструкция“ винаги е критикувало управляващите – в момента това са ГЕРБ, президента Росен Плевнелиев. Този конфликт ще продължи, защото ще говорим и мислим така, независимо от всичките цензурски мераци. Спирането на едно предаване е форма на тежка цензура. Центрове на властта нареждат на председателя на СЕМ какво да направи“.

Калина Андролова, редакторка „Срещу войнстващата посредственост думите са безсилни. Но не към войнстващата посредственост е адресиран този текст. А към малкото останал нормалитет в тази държава. Хора, свалянето на „Деконструкция” от ефир е поредният напън за ликвидиране на изговарянето на истината. Не виждате ли това, не го ли разбирате! Това /държавата – б.а/ е протекторат, в който медиите са фиктивни. В който истината е смазана“.

Атанас Мерджанов, говорител на БСП: „В БСП сме възмутени от решението на УС на БНР да свали от ефира си предаването „Деконструкция” с водещ Петър Волгин. Взето под груб натиск от страна на председателя на СЕМ и след заплаха от глоба, подобна цензура не прави чест нито на регулатора, нито на общественото радио. Обвиненията в липса за плурализъм звучат абсурдно за предаване, което в голямата си част предоставя свободна линия за граждани.”

Михаил Миков, председател на БСП във Фейсбук: „Днес граждани излязоха на протест в защита на правото да говорим свободно. Нали още имаме право да мислим, да се изказваме без цензура, да критикуваме без страх? Ако някой го ограничава – да каже поне на какво основание, по кои правила! Или в България вече няма нито права, нито правила?”

Позиция на СБЖ: „Решението на УС на БНР за спиране на предаването „Деконструкция” издава страх и безсилие. Страх от истината и безсилие да я отстоиш  пред силните на деня. Срамно и недостойно е поведението на СЕМ, който вместо да защитава  демократичните ценности  в журналистиката, се превърна в цензор на свободното слово“.

Критиците

Георги Лозанов, председател на СЕМ: “Волгин е най-устойчивият нарушител в сферата на обществените медии години наред. Спорът е ясен – той изразява своето мнение, но като водещ трябва да дава достъп и на други гледни точки. Ако ще да е критика на марсианците, ако има друга гледна точка, тя трябва да се чуе в ефира”

Проф. Огнян Минчев, политолог, фейсбук: „На “Деконструктора” /Волгин – б.а./ му беше дадена неограничена възможност да клевети, да лъже, да манипулира, да пуска в ефир “правилните” гласове, да отсвирва поради “несъстоятелност” критичните мнения и да си създава една по същество радио-Атака. Разликата с уличния фюрер е, че “Деконструкция” не бие французойки, не насилва студенти и не цъкли безумен поглед по площадите. Но върши – и то по-добре – същата работа: да истеризира обществото, да сее омраза и да рисува светло евразийско бъдеще, маскирано като “лява” алтернатива. БНР трябваше да намери начин на този човек – и на екипа му – да му бъдат задавани в пряк ефир въпроси. Неудобни въпроси, които Волгин прекъсваше с нервен жест върху вилката на телефона, когато поредния слушател-събеседник се оказваше “костелив орех” сред ентусиазираната атакистка – “деконструктивистка” тълпа слушатели“.
Проф. Евгений Дайнов, политолог: „Днес, 12 декември 2015 година, в предаването „Деконструкция” г-ца Андролова /редакторка и коментаторка в „Деконструкция“- б.а./ нарече (цитирам) „Лумпени!” онези граждани, които снощи, 11 декември, протестираха за възстановяване на правото и справедливостта в Република България. Г-ца Андролова не беше на протеста и няма как от собствени наблюдения да е стигнала до констатацията, че става дума за лумпени. Аз обаче бях. Сред протестиращите граждани забелязах философа проф. Христо Тодоров, антрополога доц. Васил Гарнизов, публициста и преподавател д-р Тони Николов, както и други наши колеги от академичния свят. … Аз и горепосочените ми колеги, както и всички данъкоплатци, издържаме БНР със своите данъци и не очакваме от неговия ефир да ни наричат „лумпени”. Всяка обществена медия, каквато е и БНР, е длъжна да спазва добрите нрави. Ръсенето на обиди и сквернословие от ефира на БНР не е признак на добър нрав, а напротив“.

Експертите

Мария Черешева, Асоциация на европейските журналисти-България: „Позволихте си /авторите на „Деконструкция“ – б.а./ да присвоите претенциите за ново ляво в България, с което допълнително допринасяте за това да се чувствам непредставена. Лявото не е и не може да бъде расистко, хомофобско, ислямофобско. Всеки нормален или радикален ляв извън България не би повярвал, ако чуе за какво става дума. Но и ние, слушателите, не сме някакви идиоти. Обидно е да се свири на русофилската струна, или пък да се използва носталгията на българите по социализма за прокарване на про-путинска пропаганда. За проповядване на външнополитическите интереси на руската държавна машина. (нарочно не казвам държава). За отявлена защита на партньорите му, масови убийци като Башар Асад, който изтребва систематично невинните си граждани“.

Бойко Боев, медиен юрист в Лондон, фейсбук: „BBC има нещо общо с БНР (колкото и да е невероятно понякога това). Става дума за това, че те са по закон обществени. Тоест, трябва да служат на цялото общество и затова дори да спазват по-строги правила за съдържанието си. Ако сте слушали и гледали ВВС, сигурно ви е направило впечатление, че много български радио и телевизионни предавания, включително това на Волгин, са меко казано “пропагандни” в сравнение с предаванията на Би Би Си. Обяснението ми е, че във Великобритания спазват правилата за съдържание, а в България позволят на журналисти от националното радио и телевизия да не се спазват правилата“.

Началникът

Радослав Янкулов, Генерален директор на БНР: „Ако има цензура, то тя беше в предаването “Деконструкция“. Лично аз повече от две години крепя Волгин като “рохко яйце” и опитвах с аргументи, търпение и разбиране да го защитавам срещу тези, които го нападаха. Няколко хиляди лева ще бъде глобата, която ще ни бъде наложена. Кой да я плати?! Петър Волгин ли ще я плати? Тя е към Радиото и то ще я плати”.

Послеслов

Повредата едва ли е във вашия радиоприемник! Затова – извинете за неудобството…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *