МЕГЛЕНА КУНЕВА: „КОГАТО БЯХ ЕВРОКОМИСАР, ВИНАГИ СЕ СРЕЩАХ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ!”

Lone-protest-red-071324.07.2013

Полицейските изстъпления в София започнаха непосредствено след отпътуването от страната на заместник-председателката на ЕК Вивиан Рединг. През двудневната си визита г-жа Рединг се срещна с президента Росен Плевнелиев, правосъдния министър Зинаида Златанова, с граждани на София, но не и с премиера Пламен Орешарски. Как може да се тълкува този знак?

Ето отговорът на г-жа Меглена Кунева, лидер на партия „Движение България на гражданите”, главен преговарящ на България по присъединяването към ЕС и  първи български еврокомисар 2007-2009 г. :

„Нека да не говоря от името на ЕК и от името на г-жа Рединг. Когато аз бях еврокомисар винаги съм се срещала с министър-председателите при посещения в европейски  държави. Това е въпрос на етикет и на взаимно уважение. Не вярвам г-н Орешарски да не е искал да изрази уважение към г-жа Рединг”, отбеляза Меглена Кунева.

По повод диалога с гражданите на заместник-председателката на ЕК  в София  г-жа Кунева  подчерта, че разбира прекрасно казаното от  Вивиан Рединг и е съгласна с нея. Радвам се, че България може да разчита на Европа, а българските граждани, защото те всъщност са България, свободно да могат да подкрепят дадена партия или да решат обратното. Това е избор веднаж на 4 години, но при нормална държава. Ние трябва да решим как виждаме  управлението в перспектива и трябва да сме напълно свободни да го сторим, каза лидерът на ДБГ.  За Брюксел не е тайна как се развиват събитията в България, е категорична Меглена Кунева. Трансперънси интернешънъл излезе с резултати от последните избори у нас, които сочат скок на контролиранния вот с 39 на сто спрямо 2011г и това се знае! Затова в София сигналът на г-жа Рединг беше ясен – кураж, кураж, кураж на българските граждани, каза тя! Естествено, че  у нас заместник-председателката на ЕК не изрази каквато и да било партийно оцветена позиция, а само представи гледната си точка за състоянието на правата на гражданите в Европа – на нейната уеб страница може да се види  всичко! И всеки един критерий как се чувства гражданинът на Европа в националната си държава е важен и отговорен, според нея.  Това е еднозначният й отговор – кураж, за да може България да стане нормална европейска страна, която да отговаря на високите стандарти на съюза. В българските граждани има огромна надежда и те ще изберат правилния път, е посланието на г-жа Рединг според Меглена Кунева.

Всеки европейски политик е на страната на гражданите, всеки! Ако не можеш да ги разбереш, ако не можеш да ги чуеш, просто не си за тази работа и трябва да правиш нещо друго, е категорична лидерката на ДБГ.  Това е фундаменталното различие между политическите партии в българския парламент и партиите в Европа. Невъзможността  на нашите партии да чуят и да преведат на политически език, на езика на действието това, което хората желаят говори, че тези партии са напълно несвързани. Това продължава да учудва всеки отделен политик, всяка партньорска държава в Европа – как е възможно да не чуваш народа си? Отговорите са повече от ясни и за европейските граждани, и за цялата европейска преса. Жалко е, че България влиза по такъв начин в световните новини, но много се радвам, че сме членове на ЕС – защото вече няма завеса, нито желязна, нито от дим и огледала, отбеляза в заключение Меглена Кунева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *