ЛОВЕНЕ НА ПРЕДПРАЗНИЧНИТЕ СНЕЖИНКИ

С наближаването на Коледните и Новогодишни празници, публичните послания на управляващите в България започнаха да стават все по-оптимистични и весели. Какви са основанията за тази сезонна промяна?
Изпращането на старата и посрещането на новата година навсякъде по света е повод за празненства и България в никакъв случай не прави изключение. Дори повече – подгряването на веселото настроение за Коледните и Новогодишни празници този път започна необичайно рано и вече е в пълен ход.
Непосредствено след като в неделя обяви, че няма да има коледни добавки за пенсионерите, тъй като било „по-добре да се инвестира в инфраструктура” и оптимистично констатира, че още „година и половина ще стискаме зъби”, премиерът Бойко Борисов даде нагледен пример за сериозността на своите думи. Той и столичната кметица сюрпризираха софиянци, че край софийското летище ще се издигне нов голям футболен стадион, с който, по думите на г-жа Фандъкова, щял да бъде решен тежкия проблем с ежеседмичните задръствания, причинявани от масовите прояви на националния стадион „Васил Левски”. За успокоение на пенсионерите-запалянковци, новото спортно съоръжение щяло да бъде с гигантска козирка, близо до бъдещата спирка на метрото и щяло да струва смешните 70 милиона евро. И ако съдим по публично изразения копнеж на столичната кметица строежът да започне максимално бързо, по всичко личи, че националното „стискане на зъби” ще продължи доста по-дълго, от определения от премиера срок.

За къде се редят медиците?

Предколедният оптимизъм на мининистър-председателя не се ограничи единствено с обещания за нова спортната инфраструктура. При откриването на отделение в софийска болница, пред пърхащите от ентусиазъм тв-обективи и микрофони той категорично опроверга онова, което се чувало по новините, и съобщи новината, че в заплатите на хората, които работят в болниците имало „ръст”, поради което вече съществувал наплив от добри лекари, които чакали за работа в здравеопазването. Така г-н премиерът направи предпразнично на пух и прах медийните вещания, че всеки втори, който догодина потърси помощ в спешните портали на болниците, ще бъде връщан, тъй като здравното министерство е орязало средствата по това перо с над половината от досегашните 7 милиона евро, както и разгроми недостойните самопризнания на Българския лекарски съюз, че за изминалата година е издал близо 500 удостоверения за работа в чужбина на доктори-специалисти, което било с цели 40 медици повече в сравнение с миналата година.

Пица колкото  едно евро

В навечерието на празниците новини-подаръци заваляха и от устата на финансовия министър Дянков. След като провъзгласи приетият в късна нощна доба орязан до кокала бюджет за 2011 година за „бюджет на стабилността”/ да припомним, тазгодишният се гордееше с определението „малка постна пица”!/ главният ковчежник на държавата в европейски интернет сайт сгря отново надеждите на българите с обещанието, че след година България ще е готова да кандидатства за валутния механизъм ERM 2, който е увертюра към влизане в еврозоната. На въпрос дали прогнозирания в бюджета растеж от 3,6 на сто от БВП не е въображаем след като МВФ, Световната банка и ЕК прогнозират растеж не повече от 2,6 на сто, г-н финансовият министър е отговорил с непоклатимо управленско и национално самочувствие „Ние знаем по-добре от тях”.
Така Коледните и Новогодишни „подаръци” на властта за българското население вече се сипят в аванс. А гладният и обеднял българин ги улавя още във въздуха по примера на отговорните за снегопочистването власти, които по заповед отгоре не позволяват на снежинките дори да се докоснат до земята.

2 thoughts on “ЛОВЕНЕ НА ПРЕДПРАЗНИЧНИТЕ СНЕЖИНКИ

  1. Лиляна Андреева

    Георги Папакочев остана ” Самотният бегач на дълги разстояния”, който не се съблазни от конюнктурата на новите господари и не се превърна в “казионка” от нов тип, “дъвчеща” подхвърлени от върхушката теми за списване…

  2. инж.

    Години, а можеби и десетилетия ще минат докато се появи друг журналист от ранга и висотата на г-н Папакочев. Бъдете здрав, г-н Папакочев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *