КРИЗА, ПРОТЕСТИ И ФУТБОЛ

Само месец след изборите правителството на ГЕРБ влетя в турбулентната зона на поредните социални протести, управленски неблагополучия и политически провали. Готов ли е народът, на който премиера Бойко Борисов благодари и направи „дълбок поклон” в нощта след вота, да спре негодуванието си?
Заплашването със собствената оставка преминава като червена нишка през  управлението  на Бойко  Борисов. Мине не мине време и премиерът шумно размахва плашилото на предсрочния вот, особено когато е ядосан и притеснен. Още преди съставянето на кабинета през юли 2009-та раздразнен от властовите мераци на Синята коалиция той заговори за предсрочни избори. В края на същата година при рекордната 80 процентова обществена подкрепа, министър-председателят отново „респектира” опозицията с готовност за бързи избори, които тогава със сигурност щяха да му осигурят пълно парламентарно мнозинство. През пролетта на 2010-та Борисов скръцна със зъби на президента и го предизвика с думите: „ Казал съм – веднага избори, излизай, Първанов на всички избори. Аз нямам грам вина в това, което съм наследил”, а по повод подготвяните стачки от непослушните и тогава синдикати разклати пръст с думите: „Добре дошли са! Аз ще протестирам на отсрещния тротоар!”. През тази пролет притеснен от поврътливата позиция на Атака и на сините в подкрепата им за ГЕРБ Борисов отново не изключи възможността от есенен изборен вариант „3 в 1”, а тези дни пък обяви, че не иска да е премиер на държава „където народът се бунтува както в Гърция и Италия” и отново заплаши: „Даваме оставка, влизаме в политическа криза!”.
Защо, защо, защо?
На фона на кризисната българска и европейска зима предупреждението можеше да прозвучи наистина страховито, ако не беше закъсняло. Цяла седмица вече страната практически е без железопътен транспорт и стачкуващите железничари питат кабинета защо масовите съкращения и отдавна ясния фактически фалит на БДЖ не бяха обявени преди изборите, а вместо това с тях бяха сключвани кухи споразумения и бяха раздавани неосъществими обещания в стил „щедро на едро”? На протест по пътищата излязоха 3000 трактора, а селскостопанските производители в тях потърсиха отговор на въпроса защо в новия бюджет липсват обещаните им с нарочно предизборно споразумение 115 милиона евро за земеделие? Днес на митинги профсъюзите за пореден път ще се поинтересуват защо правителството драстично нарушава трудовите и синдикални права в страната  и как без тяхно съгласие се стигна до шоковото повишаване на пенсионната възраст. В протеста ще се включат полицаите, също засегнати от внезапната пенсионна реформа, учени, медицински работници, учители, университетски преподаватели, сред които социалното напрежение също ври и клокочи.
Лимонада с изненади
Дори за управляващите бедата рядко идва сама. Миналата седмица Конституционният съд унизително издърпа ушите на външния министър Младенов  и новоизбрания президент Плевнелиев, които по хлапашки некомпетентно, а всъщност съвсем предизборно, се опитаха да оспорят тайната власт на вездесъщата комунистическа ДС и нейните опитни червени охранители. Сега, след решението на висшите магистрати, не им остава нищо друго освен да преглътнат ироничния съвет на досегашния президент с агентурен псевдоним „Гоце”  и да сменят досегашните си мотиви за отзоваване от чужбина на агентите-дипломати.  Това, обаче, не е всичко. Конституционният съд може да докара до пълно фиаско управлението на ГЕРБ, ако уважи искането на 71 опозиционни депутати да оспорят законността на президентския вот за допуснатите тежки нарушения в изборния процес. Което би повлякло след себе си неизбежни предрочни избори в кризата.
Радост в мъка, мъка в радостта!
На всичко отгоре изборът на Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти в ЕП разцъфтя като истинска „алена черешка” върху тортата на ГЕРБ. От любима боксова круша за сегашното управление,  бившият премиер на тристранната коалиция и лидер на БСП внезапно се извиси като фигура, която в нарочния си поздравителен адрес самият г-н Борисов ангажиращо нарече „ представител на България, който ще защитава националните интереси в европейската политика на най-високо равнище”.  Да не говорим за декларирания тези дни окончателен разрив на партиите от т.нар.”Синя коалиция” от братската им ГЕРБ в иначе голямото семейство на Европейската народна партия…
Не всичко, обаче, изглежда толкова песимистично през тези дни. В навечерието на предстоящите празници се очаква уинкално българско събитие, възбудило  особен трепет сред цялото народонаселение и най-вече сред властта.  Ако  българският премиер успее да завоюва високото отличие „Футболист на годината”  /което изглежда почти сигурно!/, освен заслужена спортна слава то би му донесло и решение на много социални, управленски и политически проблеми пред кабинета. Защото да изпревариш един Бербатов/ Манчестер юнайтед/ или Стилян Петров /Астън вила/ означава много, ако не всичко за българина днес – безработен и беден, но щастлив пред телевизора с домашна ракийка от село и салатка от кисело зеле. Ако все още и те са останали у дома, разбира се..

One thought on “КРИЗА, ПРОТЕСТИ И ФУТБОЛ

  1. Лиляна Андреева

    Конституционна анархия и пародия на република направиха от най-крупната държава в Европа най-корумпираната ориенталска провинция!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *