КОРУПЦИЯ С КОД „КАНАЛДЖИЙСТВО“

capture 12.10.2016

Доста преди началото на мигрантската и бежанска вълна беше ясно, че южната граница на България, която разделя Изтока и Арабския свят от ЕС, е „пробита“. Днес, когато хиляди нелегални бежанци и мигранти биват залавяни и връщани от границата със Сърбия след като са прекосили безпрепятствено цялата българска територия, когато други хиляди признават, че са стигнали до Западна Европа през българското трасе, това може да означава само едно – трафикът през страната е спонсориран и изключително доходен бизнес.

През септември австрийският „Ди Пресе“ отбеляза, че Балканския маршрут не е напълно закрит, защото „корумпирани български полицаи участват в пропускането на нелегални мигранти и чрез подкупи подобряват приходите си“. Тези дни, по повод започналата мисия на новата агенция за „Европейска гранична и брегова охрана“ по българо-турската граница, зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев призна в печата, че международното присъствие там ще има „антикорупционен ефект“. Дори повече, г-н Гунев изрази надежда, че приетите две антикорупционни мерки в Закона за МВР – за контрола върху верността на имуществените декларации на граничните служители и за техните тестове за лоялност – щели да помогнат допълнително в тази насока.

Оле затвори очички!

В края на септември на  ГКПП „Капитан Андреево“ бяха арестувани четирима полицаи и петима митничари по „линия на корупцията и миграционния натиск“, както гласи официалното съобщение. В началото на годината бяха задържани четирима началници на смяна в Гранична полиция  в Свиленград, плюс самият шеф на участъка. Подозренията бяха за корупция и трафик на нелегални имигранти и по-конкретно защото са получавали пари, за да си „затварят очите при влизането на нелегалните мигранти през браздата, както и да арестуват техни конкуренти“. След сложна акция в края на юли  белезниците щракнаха върху четирима пътни полицаи, които не само вземали подкупи от трафикантите на нелегално преминаващите, но и сами превозвали чужденците със собствените си автомобили.  В началото на октомври Окръжната прокуратура в Монтана обвини каналджия от Видин и негов помагач за удавените в река Дунав шестима нелегални имигранти от Ирак. Двамата били част от канал за прекарването на хора през България от Турция към Западна Европа, който действал гладко до злополучния опит за преминаването на голямата река.

Бизнесът  на канала

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията отчита, че корупционния натиск от страна на мигрантите вече е огромен. „До 2013-та, когато се отприщи вълната от нелегални чужденци, хората от „Гранична полиция“ бяха по-малко засегнати, защото повечето от тях бяха бивши военни и манталитетът им като такива беше различен. Сега и там ситуацията се вложи твърде много“, признава пред Дойче веле експертът. И подкрепя констатацията си с числа: „Ако обикновен служител по границата получава средно месечно 800 лева заплата, с надбавките годишно той печели около 10 хиляди лева. От каналджийството обаче, той може да натрупа, както се твърди, между 40 и 60 хиляди лева годишно. Това е с пъти повече. И тук е огромният натиск – за две или три години служителят може да спечели повече средства, отколкото през цялата си служба на граничен полицай. С тези средства той може да напусне тази непривлекателна работа, да се пенсионира предсрочно и да заживее добре. Разбира  се, може  и да бъде заловен“, посочва Безлов.

Кой е „Радо схемата“?

Депутатът от Реформаторския блок, бивш секретар на МВР  и шеф на Националната служба „Сигурност“ о.з.генерал Атанас Атанасов от своя страна е убеден, че сред икономическите мигранти, които влизат в България, няма човек, който да не си е платил за да премине през страната. Той се позовава на техните многобройни показания за това къде, за какво и на кого са плащали. „Става въпрос за корупционни схеми, свързани с въвеждането на икономически мигранти на територията на ЕС и тъкмо това следва да е ясно“, подчертава депутатът. Той твърди, че за да влязат през българо-турската граница, да достигнат до София и оттам да бъдат изпратени на българо-сръбската граница с цел достигане до Западна Европа, „чадърите“ над този трафик са твърде много и те съществуват. За да потвърди наличието на корупционни схеми сред граничните полицаи, о. р. генералът повтори пред Дойче веле, че многократно споменаваният от него от парламентарната трибуна  служител с прякора „Радо схемата“ е действителен областен директор на МВР, който е добре и отдавна познат сред полицейските среди.

Вътрешният кръг

В споменатото интервюто за печата зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев споменава, че „всяко нарушаване на вътрешния кръг“ от присъствието на служители на Фронтекс, дори от армейски служители, може да има антикорупционен ефект. Какво, всъщност, означава подобно признание?

Според Атанас Атанасов от РБ с тези свои думи МВР декларира неспособността си да се бори срещу корупционните схеми. „След като заявяват, че представителите на Фронтекс ще бъдат и „антикорупционна мярка“, това означава, че българските власти не желаят или не могат да се справят със съществуващата корупция“, казва бившият главен секретар на МВР. Той твърди, че повечето внесени обвинителни актове в съдилищата за каналджийство са срещу чужди граждани, а не срещу българи и обобщава:  „ Това е доказателство, че за да могат да осъществяват своята дейност, българските каналджии имат чадъри не само в изпълнителната власт, но и в прокуратурата. Друго обяснение просто няма“, е категоричен Атанасов.

Тихомир Безлов от ЦИД  сравнява влиянието европейските офицери от Фронтекс върху  споменатите вътрешни кръгове с поведението на семейство, което спира да се кара помежду си, когато му дойдат гости. „Когато граничните ни полицаи застанат пред наблюдението на Фронтекс, те едва ли могат да си позволят да демонстрират ленивост или да си обръщат главата на  другата страна, когато преминават нелегални мигранти. Тези хора, все пак, трябва да демонстрират, че вършат някаква работа, като същевременно съвсем основателно  се страхуват, че ако бъдат забелязани, че по време на дежурството им през границата нелегално преминават хора, със сигурност ще попаднат в рисковите списъци и срещу тях ще започне разследване“, пояснява Безлов.

Бизнесът с контрабандата на хора

Все пак някои смятат, че сега от каналджийството се печели повече отколкото от търговията  наркотици или от трафика на хора? Основателни ли са  подобни твърдения?

Тихомир Безлов е категоричен, че почти целия криминален контингент в България вече е преминал към каналджийството. Освен него в трафика участват и всякакви други хора, като например цели села от двете страни на турската и сръбска граница с България, маргинализирани  и социално слаби хора.  Експертът твърди, че истинската координация на схемата се осъществява посредством анонимната и нестандартна Близкоизточна система за парични преводи „Хавала“. „Нейният модел е, че ви плащат след като извършите услугата. Докато мигрантът не е преминал през вашата част от веригата, не ви плащат нищо. Тъкмо това обясни по телевизията каналджията, причинил драмата с удавилите се мигранти в река Дунав – той е бил само брънка от веригата, докато следващата нейно звено просто не се е появило и драмата е станала факт.

„Няма точни числа и данни,  с които да се сравнят печалбите от наркотици или трафикът на хора с приходите от т.нар. контрабанда на хора. Във всички случаи, обаче, хората, които доскоро са извършвали друг вид крайгранична престъпна дейност, днес се занимават с каналджийство. Това означава, че тази дейност наистина продължава да е много печеливша“, казва депутатът от РБ, о.р. генерал Атанас Атанасов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *