КОНТРАПРОПАГАНДАТА КАТО СПАСИТЕЛЕН ПОЯС

Само 100 дни преди изборите за евродепутати на Стария континент, британският вестник „Сънди таймс” публикува части от доклада на експерт, който оглавява службата за ревизии на Европейския парламент. От него стават ясни „възможностите” на евродепутатите да се обогатят за мандата си със значителни средства.
Публикацията светкавично беше подхваната медийно от българските власти, които видяха в нея възможност за т.нар.”контрапропаганда”.
Истинска музика зазвуча в душите на българските управляващи, когато научиха от британския вестник, че не са сами в блатото на корупцията. Поверителният доклад на шефа на вътрешния одит на ЕП, в който майсторски са установени редица трикове, с които евродепутатите могат да прибират в личния си джоб солидни суми от парламентарните средства не посочва конкретни имена, но разкрива схемите на възможната корупция сред 785-те представители на 27-те държави членки в Страсбург. Така мисълта, че  и „те са маскари като нас” окрили, макар и за кратко, оклюмалите български еврочиновници, над които от 2 години тегне проклятието на „най-корумпираните” в Европа, след като ЕК замрази 825-те милиона евро по трите предприсъединителни програми и възнамерява да наложи свръх строг контрол върху очакваните 7 милиарда евро по оперативните програми, ако въобще те получат „зелена светлина” в близкото бъдеще.

Публикацията въодушеви и  някои фрустрирани български медии,

които през глава започнаха да припомнят за „сламката” в националното око без да се забелязва „гредата” в европейското, да сравняват ЕС с казармата, в която „най-зле били новобранците”, сиреч българите,  да наричат местните олигарси „чавдарчета” в сравнение с европейските си батковци и тям подобни щуротии, имащи за цел да повдигнат националното самочувствие и да размият отговорността на местните апаши на евросредства и техните покровители. Може да се каже с висока степен на сигурност, че аргументите в доклада на британския одитен експерт рано или късно ще бъдат използувани в предизборната кампания за евровота през юни и то тъкмо от крадеца, който вика „Дръжте крадеца!”.
Контрапропагандните атаки, обаче, не се изчерпват само с това. Някои издания  си припомниха

практиките на идеологическото противопоставяне от комунистическия период

Revenge of the Boarding School Dropouts divx

и започнаха да препечатват „покъртителни” истории от европейския жълт печат, които следва да внушат на българина, че в много случаи той е „цвете” в сравнение с мрачната действителност на европейската социална периферия, че британци се „редели в българските бюра по труда за работа”, че икономическата криза щяла да заобиколи страната -символ на „валутния борд” за разлика от нейните, основно източноевропейски партньори, че „разумното управление” и валутния резерв са спасителния пояс за бъдещето.
Само дето тези ентусиазирани пропагандатори пропускат да споменат, че европейците не само дават парите, за които контролират държавата, но  и управляват кораба, на който България също е пасажер. И че ако той започна да потъва, едва ли „бордове” и „резерви” ще успеят да задържат страната достатъчно дълго на повърхността. Това, впрочем, пролича най-ясно по време на газовата криза през януари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *