КОГАТО „ЦЕНОВИЯ” ГРЪМ УДАРИ…

       13.06.2008

През седмицата държавната българска социологическа агенция НЦИОМ обяви резултатите от свое проучване, според което половината българи смятат, че след влизането на България в ЕС, жизненото им равнище се е понижило.
Означава ли това, че в България вече се заражда истински евроскептицизъм?
Тези дни притеснен продавач на кафе в столична градинка ме осведоми, че цената на пластмасовата чашка с ободрителната течност се е променила нагоре и затова бил виновен…ЕС.  Да, съюзът, членството в който България ознаменува с празненства и фойерверки на 1 януари 2007 година, и който трябваше да се превърне в „пътеводната звезда” към края на като че безкрайния 18 годишен преход към демокрация.
Данни от най-новото изследване на НЦИОМ тези дни потвърждават опасенията, че ентусиазираните почти 80 на сто поддръжници на еврочленството в началото на годината, шест  месеца по късно са вече на границата на евроскептицизма. Техните  аргументи са не само пониженото жизнено равнище и очакванията за новите смазващи цени на парното и тока през есента, а и увеличената корупция – 32 на сто от анкетираните убедено я констатират и основна причина според тях,  са новите възможности за корупционни практики, свързани с разпределението на средствата от еврофондовете.

Паралелно с тези разтърсващи констатации,

ужасен от  непрекъснатото нарастване на цените на горива, парно, електроенергия и хранителни стоки, кабинетът и неговите министерства решиха да разиграят  класическа пропагандна комедия. Първоначално беше обявено, че електро – разпределителните дружества настояват цените на тока за цялата страна да бъдат увеличени с 18 на сто. След напрегнати заседания и шумни медийни стълкновения с активното участие на т.нар. „Държавна комисия за водно и енергийно регулиране”, исканията значително се намалиха, за да се стигне до „бащинската” констатация на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, че съществували резерви исканото увеличение на тока да бъде със 7 на сто по-малко. В крайна сметка всичко ще бъде решено идната седмица така, че

„социалното” правителство на тристранната коалиция

да направи всички да се чувстват по-малко нещастни от цените на иначе непосилните български ток и парно.
Независимо от познатите до болка ценови трикове и воплите на премиера към ЕК за „обективен и балансиран доклад” идната седмица, облаците над управлението в България се сгъстяват. Възможно е кабинета на тристранната коалиция да оцелее само с уплаха от лятната гръмотевична ценова буря, но съществува и вероятността да бъде разтърсен от мощен социален трус още през тази есен.
Което, преведено на политически език, означава едно –  предсрочни избори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *