КМЕТСКИ ЕМОЦИИ И ПОЛИТИЧЕСКА ЛЕТАРГИЯ

Предстоящите избори за нов софийски кмет на 15 ноември би трябвало да поразмърдат партиите в България след  изтощителния маратон на европейския и парламентарен вот през лятото.
Би трябвало, обаче…
След като трите български „посестрими” в ЕНП – ГЕРБ, СДС и ДСБ обявиха, че освен обща кандидатка за столична кметица ще подпишат и цялостно споразумение за съвместни политики в рамките на дясната фракция на Европарламента, сегашната министърка на образованието и сигурна следваща шефка на ведомството на „Московска”33 Йорданка Фандъкова отпътува спокойна за Брюксел, за да получи лично благословията на европейската десница за поста. Не че г-жа Фандъкова от ГЕРБ  има от какво да се притеснява на фона на все още растящата обществена подкрепа за нейната управляваща партия три месеца след изборите през юли, но винаги е по-добре избирателят да знае, че зад теб стои Европа, с която, както все повече български политици осъзнават, шега не бива.
И ако към края на своите първи сто дни на управлението партията на бившия столичен кмет и сегашен премиер Бойко Борисов все още продължава да консумира щастливо народната любов на българите и най-вече на техните „безпристрастни и обективни” медии, положението вляво и вдясно от ГЕРБ едва ли е толкова безметежно. Странните движения месец във въпросните зони на политическата координатна система недвусмислено говорят за

неотшумяла депресия, а при левицата дори за задълбочаваща се криза.

В условията на тежка вътрешновидова война, чиято кулминация се очаква на партийния конгрес тази неделя, столичната БСП хвърли в кметската битка своя общински съветник Георги Кадиев, който откровено призна пред съпартийците си:”Всички обстоятелства са срещу мен, моето собствено желание е да не бъда бит като магаре насред София”. Вероятността, обаче, скромната мечта на червения кандидат да се сбъдне, е пренебрежимо малка, тъй като на парламентарния вот през юли в София ГЕРБ събра много повече гласове от БСП и дясната „Синя коалиция”, взети заедно. Това че като мажоритарен кандидат Кадиев победи в 23-ти столичен район  странно артикулираният напоследък ко-лидер на въпросната „Синя коалиция” Иван Костов, е илюстрация не толкова на потенциала на червения кандидат, колкото на слабостта на сините му опоненти.
Впрочем отдавна превърналите се в политически силуети СДС и ДСБ решиха да камуфлират унижението от  споменатото решение за подкрепа на кандидат-кметицата на ГЕРБ с нищо не значещи приказки от типа на: „съвместна борба с корупцията и презастрояването” в София, „открито управление” или „реална децентрализация към реалните общини”, приказки, които трудно биха впечатлили дори и най-твърдите привърженици на десницата.
За да подсигурят

спаринг-партньори на ГЕРБ

за боксовия турнир за София на 15 ноември, приближената на британските консерватори РЗС и появилата се отново от нищото формация на някогашния кмет Стефан Софиянски ССД, с наведени глави също решиха да пожертват на тепиха свои хора, без да е ясно, обаче, дали ще поемат след мача разноските за лечение на разкървавените им носове. В мача ще участва и първият подбран по Интернет кандидат за кмет – Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.
Едва ли предварително ясните кметски избори през ноември ще успеят да разбудят готвещата се за зимен сън българска политическа менажерия. Най-вероятно през идната пролет това ще стори кризата. И неизбежното обществено недоволство, разбира се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *