КИКОТ ОТ ЕКРАНA

В рамките само на три дни през седмицата, българинът се лиши от 220 милиона евро от средства по европейската програма „ФАР”, както и от илюзията за някаква традиционна почтеност, останала в наследство от тоталитарния режим.
„Тепавицата” на лошите новини и през тази седмица продължи да бие неумолимо българина по главата. Не че тези събития не бяха очаквани, но все пак съществуваше известна надежда, че кранчето на така нужните на най-бедната държава в ЕС европари няма да пресъхне, и че би могло, все пак, човек на средна възраст да не зачерква напълно илюзиите си за наличието на някаква отминала публична почтеност или елементарен интегритет в почти безкрайните две десетилетия на прехода.
Уви. По всичко личи, че почистването на българските „Авгиеви обори” като процес ще надживее и следващото поколение, като остави миналото и сегашното да тънат в 30-годишната/ и според митологията!/, тор на тоталитарното наследство.

Просто българският Херкулес го няма и едва ли скоро ще се появи.

След шока от спрените евросредства, върху телевизионния екран на неотдавнашното минало започна прожекцията на филма на ужасите, озаглавен „БНТ и нейните тайни агенти”.
Имена – „символи”, имена – „знаци”, имена – „идоли”, имена – „звезди”! Оказва се, че всъщност истинските имена на тези смятани за топ журналисти са били техните агентурни псевдоними „Димитър”, „Талев”, „Стефан”, а зад енигмите „Пеев”, „Борисов”, „Мартин” са се криели демиурзите, които навремето обясняваха разпалено кризата на италианския неореализъм в киното и пишеха статия след статия, учебник след учебник, за своите студенти и почитатели.
Сред тях бяха външнополитически коментатори, неизменни режисьори на празничните новогодишни програми, мастити литературни критици – всички те

изпълнили дълга си към службите в единствената навремето държавна телевизия.

И това, забележете, са само началниците в най-мощната през последните десетилетия електронна медиа. След тях следва кохортата от популярни тв – журналисти, след нея ще потеглят керваните на „куките” от БНР, от другите електронни медии. И така България ще я кара до „края на света”, както се пее в популярната песничка от още по-популярния сериал на БНТ.
Възниква питането – а дали днешният българин би бил  щастлив, ако „тепавицата” със скандалните новини някога спре да го блъска в главата?
Въпросът е спорен. Най-малкото, защото още дълго време от телевизионния екран ще се носи кикотът на ченгетата и доносниците. Тъкмо те продължават да правят „рейтинговата” телевизия на скандала, на клюката и манипулацията, а това се харесва на простолюдието! Харесва се страшно много, както пролича от експеримента с трите уж „спорещи” и уж „бивши” ченгета по една кабелна телевизия през седмицата…Zombie Strippers! movie

download Missionary Man

The Paradine Case trailer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *