КАК ГАСИХА ПОЖАРА С БАРУТ

21.02.13

Защо  искрите от високите сметки за ток и парно подпалиха пожара на гладните бунтове в България и ускориха оставката на правителството на ГЕРБ?

Ден след спечелването на парламентарните избори през юли  2009 Бойко Борисов се похвали пред американския „Уолстриит джърнъл”: „Симеон Дянков ще бъде моят финансов министър”.  В дописка от София  вестника посочи, че финансисът от Световната банка „ще помогне за успокояване на чуждестранните инвеститори, разтревожени от относително малкия политически опит на Борисов” и цитира думите на експерт от „Юникредит” във Виена, който определя  назначението като положителна стъпка, но предупреждава, че  основното е да се види какво ще се случи „след това”.

Да ти пламне управленската черга

Четири години „след това” дясната ръка на Борисов и главен финансист на държавата се озова в дългия списък на уволнените министри и след  невиждани през последните 15 години и окървавени от полицията масови протести, премиерът подаде оставката на своя кабинет. Прогнозите на редица  наблюдатели, че летните горски пожари символично ще подпалят  и чергата на Бойко Борисовия кабинет през изборната година, просто се сбъднаха. Неслучайно още в началото на бунтовете Ройтерс съобщи от София, че оставката на финансовия министър е дошла в момент, в който „правителството се опитва да възстанови подкрепата си за юлските парламентарни избори”, Асошиейтед прес поясни, че „хиляди протестиращи обвиняват кабинета за неговия провал в подобряването на жизнения стандарт на хората”, АФП констатира, че започналите като протест срещу високите януарски сметки за ток в най-бедната европейска държава демонстрации са прерастнали в „масово недоволство срещу неспособността на правителството да ограничи разширяващите се негови приятелски кръгове, корупцията и да се справи с монополите”, а германската ДПА пророчески цитира исканията на протестиращите „премиерът Борисов да последва с оставката си финансовия министър”.  Просто искрите от високите сметки за ток и парно вече бяха подпалили пламъците на общественото недоволство, прерастнало през последните дни в откровени „гладни бунтове” с искания за спешни политически промени.

Пожарогасител с бензин

Как реагира в тази ситуация подалият вече оставка премиер-огнеборец? След уволнението на просветния министър заради грабежите на евросредства чрез Фонда за научни изследвания и прогонването на шефа на държавния енергиен регулатор ДКЕВР /към него спешно бяха насочени  „пожарогасителите” на прокуратурата!/,  на тяхно място спешно бяха назначени доскорошният председател на БАН, академик с леви убеждения и ентусиазиран привърженик на строежа на АЕЦ „Белене” и една съвършено неизвестна дама, за която се разбра, че незаконно е търгувала с цигари чрез своята интернет-бакалия  и тя тутакси се оттегли от поста. За да предотврати поредното протестно блокиране на София от тракторите на зърнопроизводителите, пожарникарят Борисов без колебание отвъртя противопожарния кран на отънелия фискален  резерв и нареди емитирането на държавни облигации за  800 милиона лева с падеж в края на август без да се замисля, че заемът ще трябва да се плаща отново с парите на данъкоплатците, но от следващото правителство. Както и разреши въпросните  субсидии да  бъдат разпределяни не от друг, а от  довчерашният земеделски министър, който е разследван от Европейската служба за борба с измамите  ОЛАФ за отпускане на хиляди евро за изработването на рекламни профили в иначе безплатните социални мрежи в интернет  Туитър и Фейсбук!

Помощ от телефон 112?

Да помага в гасенето на управленските пожари се хвърли и държавният глава Плевнелиев. В извънредно изявление той призова за бързи проверки на всички ЕРП-та, разумно предупреди, че тяхната национализация все пак не е решение на кризата и предвидливо декларира, че застава ясно на страната на гражданите.  Където, впрочем, първоначално беше застанала и жандармерията със символично свалените си щитове пред демонстрантите, но скоро заповедите отгоре  я вразумиха от „нездравия” алтруизъм и я принудиха отново да пусне в действие палките и арестите.

В крайна сметка огнеборците на ГЕРБ, начело със своя баш пожарникар, не успяха да се справят с обществената огнена стихия в страната.  Те дори не осъзнаха, че с изнемогващи финансови ограничения,  груба сила, хаотични кадрови промени и политически популизъм срещу пламъците на народното недоволство не се излиза, защото  това е равносилно да гасиш огън с барут.

Оскъдният им политически опит дори не им подсказа навреме, че за подобни ситуации демокрацията е създала друго средство, което обикновено се оказва и единствено възможното. И което, в крайна сметка, е на път отново да се приложи в България, слава Богу!