ИКОНОМИКА НА СЛУГИНСКИЯ ГУРБЕТ

„Десетгодишно момиче пое грижите за четирите си братчета, сестрички и племенници, след като двете им майки ги зарязали и заминали в чужбина”, съобщи тези дни пресата. Какво представлява слугинския гурбет за българките? Каква е неговата цена?
Знаете ли коя е голямата мечта на много български пенсионерки ? Да посрещнат децата и внуците за празниците? А може би сами да им погостуват в града? Уви, нито едното, нито другото. Вместо това от мизерните си пенсийки те кътат пари за пътуване. С по автобус или влак, за по-евтино разбира се, до някой град в Европа, а може и по-далеч. Там, където се търсят гледачки на възрастни или болни, бавачки, готвачки, слугини, чистачки. Казано иначе, помощнички за тежка къщна  работа. С припечеленото те могат да нахранят възрастния или болен съпруг в родината, да помогнат на деца и внуци, да облекчат малко семейната мизерия. Говори се, че в Пещера слугинския гурбет бил вече толкова разпространен, че в градчето нямало  кой една домашна баница да завърти по празниците! Немотията и кризата са принудили  тези отрудени женици, които родината е „възнаградила” с унизително ниски пенсии за цял живот работа, да продължават да се трудят въпреки натрупана умора на годините, въпреки болежките, в чужда среда и сред непознати хора. И с постоянния страх дали ще доживеят да се върнат в къщи.
Всички печелят от непривлекателния труд
В слугинския гурбет участват не само пенсионерки, но и  българки на всякаква възраст. Най-често без да знаят чужд език и дори  къде точно отиват, те оставят зад себе си съпруг, деца и близки, защото не искат да ги гледат как ровят в кофите за боклук, а да  помогнат да се сложи нещо на масата, да се платят сметките, децата и внуците да имат топла дрешка. От Гърция, Испания, Германия, Италия и Великобритания, страните в които българите най-много търсят работа, за деветте месеца на тази година гурбетчиите са изпратили в родината си почти 600 милиона евро. А това е  сума, която чувствително надвишава преките годишни чуждестранни инвестиции в сиромашката европейска държавица! Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика, българските гурбетчии са съществена част не само за икономиката на страната, но и за икономиките на държавите, в които те работят. Богатите страни също печелят от тези работници, тъй като най-често те запълват свободните непривлекателни празнини в трудовия пазар, към които местните граждани обикновено не проявяват интерес.
Великото коледно преселение на гурбетчиите
В неотдавншно проучване на Института за икономически изследвания към БАН се констатира, че само през тази година хората, които желаят завинаги да се изселят от България в търсене на по-високо заплащане и по-добър живот са се увеличили три пъти. Независимо от кризата и трудното намиране на работни места, образованите и квалифицирани млади хора предпочитат Англия и Германия, където са готови да работят всичко и при всякакви условия. Те просто  са се простили с илюзиите си за родината и не се притесняват открито да декларират: „Не искам повече да живея в България”.
След седмица само  започва голямото коледно преселение на гурбетчиите. Летища, магистрали, жп и автогари ще загъмжат от онези които, които цяла година са мечтали да се приберат у дома и да посрещнат тихата и свята нощ със своите близки и роднини. Край трапезата, където по традиция мама би трябвало да е сложила дъхавата питка с късметчета и любимите гозби. Би трябвало, ако самата тя е успяла да се откъсне за кратко от гурбета. А на прислугата това рядко се разрешава. Дори за празниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *