ИКОНИЧНАТА ФОТОГРАФИЯ

Gundi-1-reduced      Gundi-2-reduced

Двата фотографски портрета са правени през 1970 г. и на тях големият български футболист Георги Аспарухов – Гунди е едва на  27 години. Месеци по-късно те се превръщат в едни от последните изображения на спортиста, напуснал нелепо и преждевременно този свят през 1971. В десетилетията след неговата кончина, студийният фотографски образ на Гунди придобива иконично значение за неговите близки, за милионите му привърженици и за визуалната история на българския спорт.

Двата портрета на Георги Аспарухов са дело на фотограф-художника Петър Папакочев и са заснети в ателието му на ул.”Бачо Киро” в средата на 60-те години на миналия век.  Изключително скромният и свит по природа Гунди едва се е поддал на настояването на съпругата си Величка да посети студиото на Папакочев и да застане пред неговия обектив. Така случайността помага физическият му образ да бъде съхранен в  паметта на българите.

Портретите на Гунди светкавично придобиват огромна популярност  и започват свой собствен живот. Тиражирани незаконно от предприемчиви търговци в стотици хиляди екземпляри те се продават по стадиони, сергии, дори в книжарници, като фирмения надпис на фотостудиото и името на фотографа старателно са били елиминирани – вероятно от гузна съвест към автора или от професионална завист за великолепната студийна снимка. Въпреки всичко в средата на 90-те години на миналия век на благотворителен търг за подпомагане на футболния клуб „Левски” заможен спонсор на отбора купува оригинално копие на едното изображение на футболиста, собственост на неговата съпруга, за фантастично звучащата тогава сума от 10 000 евро. С което портретът на популярния футболист се превръща в най-скъпо оценената снимка в България до днес. Името на нейния автор-фотограф  отново остава на заден план.

През 2013 се навършват 100 години от рождението на фотограф-художника Петър Папакочев. Част от други негови иконични изображения ще могат да бъдат видяни през юни в рамките на традиционния Международен месец на фотографията в София.

05.05.2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *