ИЗТОЧНАТА "КИТАЙСКА СТЕНА" НА БЪЛГАРИЯ

25.06.2008

Както обикновено, летния туристически сезон в България започна с „вечните” морски курортни безобразия.
Още в началото следва да се направи необходимото уточнение, че летният курортен сезон по българското черноморско крайбрежие започна за любопитните и откривателски настроени туристи от чужбина. Българите вече почти не летуват на своето крайбрежие. Те отдавна предпочитат гръцкото и турско егейско крайбрежие и условията, които предлагат за почивка двете съседни държави. Което говори не само за повишения жизнен стандарт на българските курортисти, но и за пълната неприязън, с която мнозинството от тях вече гледат на „родния Черноморски бряг”.
И има защо. Български медии съобщават, че на изток страната вече е опасана от
бетонната „Китайска стена” на дивото и грозно строителство,

което след като превзе напълно морското крайбрежие с натрапливо грозни хотели и отблъскващи заведения сега навлиза и в самото море. В края на миналата седмица парламента прие на първо четене промените в Закона за концесиите, който „де факто” разрешава строителството на изкуствени острови в крайбрежния шелф – просто направените поправки предвиждат като принадлежност към обекта на концесията да може да се включва и прилежащата водна територия „с широчина не повече от 200 м.”
Така, след като в пълно нарушение на Конституцията, която предвижда брегът да е достояние на всички граждани, по пясъчните плажни ивици, златните дюни и скалистите заливи и носове бяха построени чудовищни човекарници, наречени хотели, и достъпът до тези райони практически е забранен,

настъплението на бетонното безумие преминава към водата. The Old Army Game download

Там ще се изграждат луксозни сгради със стъклени подове за гледане на подводния свят, яхтени пристанища, полигони за водни спортове и какво ли още не! Цената за всичко това ще бъде заплатена от и без това обрулената морска флора и фауна, от унищожената за поколения напред природа на Черноморския регион.
Кой разреши да се случи всичко това? Какви са механизмите, с които строителния геноцид погуби източната граница на България? Ще бъде ли потърсена отговорност някога за това варварство? Кога и от кого?
Въпроси, на които няма да бъде отговорено нито през този, нито през идните летни туристически сезони. Едва ли ще им отговори и сегашното активно поколение българи. То просто ще предпочита да летува другаде, колкото е възможно по-далеч от своя бетонен роден бряг.

Който вече наричат „Източната българска “китайска стена”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *