ИЗМЕРЕНИЯ НА НЕЧОВЕШКОТО

Напоследък българските медии  масово  говорят за спасени, загубени, провалени, погубени или отнети  човешки „животи“. Погрешно, разбира се. Не само защото животът е единствен и неповторим, поради което в българския език не съществува множествено число на това съществително, но и защото, по думите известния литератор и преводач проф. Александър Шурбанов „в ежедневното боравене с въпросното понятие стойността на живота незабелязано се е обезценила. А това вече е нещо много по-значително и тревожно от обикновен проблем на езикова употреба“.

Значението на живота. Стойността на живота. Цената на живота. За жалост в наши дни тези понятия се намират в галопираща смислова инфлация, а най-важната биологическа категория в човешкото съществуване, живота, девалвира драматично. Примери в България и по света – колкото щеш! При това един от друг по страховити, по-цинични и по-брутални.

Какво, всъщност, представлява разкритата наскоро престъпна схема, този път на лекари и медицински работници, за източване на НЗОК с фалшива документация за помощни средства за хора с увреждания и специфични здравни потребности? Цинично мародерство, откровен грабеж от безпомощни хора, или пълно пренебрежение към човешкото достойнство и в крайна сметка към човешкия живот? Ха, де?

Понятието живот, обаче, е най-профанизирано  по българските пътища. От началото на годината до края на юли  по данни на МВР, са станали близо 3800 жестоки катастрофи/ записвани евфимистично в полицейската статистика като ТПТП /Тежки пътно-транспортни произшествия/, при които са убити/ да, именно убити, а не загинали!/ 281 човека и които фигурират под нищо не значещото определение  „участници в движението“. Как така живи, здрави човешки същества, имали нещастието да попаднат в прицела на пияни надрусани шофьори, на самозабравили се притежатели на мощни автомобили или на преживяващи се като състезатели от „Формула 1“ безумци зад кормилото, си отиват от този свят хей така, само за миг, смачкани от металните четриколки на смъртта? Ами така, просто хей така! Както си отиде мърцина тези дни 15 –годишния ученик, пометен на пешеходна пътека в центъра на София от пиян безумец, пришпорил в тъмното скъпия си автомобил.

Впрочем, най-бруталния израз за тотално пренебрежение към човешкото съществуване се предлага от войната. Забележете, например, с какви фрази въздейства военно-политическата пропаганда, когато отразява агресията на Русия срещу Украйна –  „месомелачка“, „клане“, „кървава баня“, при това не само на едната, но и на другата воюваща държава. Вижте видео кадрите в социалните мрежи и по големите световни телевизии, на които при поредната бомбардировка от окопите и укритията  на нападатели и защитници хвърчат тела, ръце, крака на войници, а от поразените жилищни сгради, детски площадки и дори пазари, извличат телата на невинни хора, деца, жени, старци, чийто живот също е прекъснат, хей така, с едно натискане на копче и от съответния изстрелян снаряд, ракета или дрон! Просто най-ужасното във  всеки военен конфликт, независимо какъв е той, е че в него човешкият живот няма никаква стойност.

И как ще има стойност, когато в една днешна държава- агресор, официалната  пропагандата проповядва/ цитирам по памет/, че „да умреш от водка е истински позор, докато да загинеш  на фронта в Донбас е патриотична чест и гордост“ / по думите на Андрей Колесников, социолог от фонда Карнеги в Москва/? Или, когато си принуден да се главиш като като руски наемен убиец-смъртник в Украйна, единствено за да подпомогнеш финансово своето семейство и близки в безпросветната  руска „глубинка“? Или да пуснеш от затворите на свобода закоравели осъдени убийци за да ги пратиш да продължат да убиват, но този път във военни униформи в окупираните от Русия територии?  Така става ясно каква е представата за човешкия живот в тоталитарни държави с имперски амбиции и колко обезценени копейки, всъщност, струва той.

Това ли искаме да се случи и с нас, българите, които уж вече живеем в европейска държава с евроатлантически ценности? Казвам „уж“, защото скърцащата гемия на българската демокрация отново се опитва да плава на Изток, откъдето никога нищо добро за страната не е идвало. Това обаче е друга тема и повод за други размисли.

Или както проповядва Сидхарта Гаутама Буда: “Това, което сме днес е резултат от нашите мисли вчера, а днешните ни мисли градят нашия утрешен живот. Животът е творение на нашия ум“.

Г. Папакочев,

11 септември 2023 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *