ЗА „ДОБРАТА БЪЛГАРИЯ” И „ЛОШИЯ ЕС”

11.07.2008

В напрегнатото очакване на доклада на ЕК за България на 23 юли, управляващите си припомниха старата военна максима, че „най-добрата отбрана е нападението”.
Защо?

Казват, че притисната в ъгъла, котката се превръщала в тигър. Дали най-бедната и най-проблематична „писанка” на ЕС – България предстои след седмица, когато гръмне доклада на ЕК, да надене тигровата кожа е съмнително, но още отсега тя се опитва да се вживее в ролята на страховития хищник.
Странно защо тази наивна роля беше поверена на иначе умерения и общо взето мислещ евродепутат от българската левица Кристиян Вигенин, за когото се говори, че е от близкото обкръжение на премиера Станишев. В изказване в Страсбург при откриването на юлската сесия на Европарламента, младият социалист обяви, че „България и Румъния са подложени на безпрецедентен механизъм на сътрудничество и проверки в областта на правосъдието и вътрешните работи”, обвини други европейски държави в „злоупотреби с европейски средства, изостаналост и улична престъпност” и за капак, „ни в клин, ни в ръкав”, нападна италианския премиер Силвио Берлускони, чиито външен министър Фратини, който доскоро в битността си на еврокомисар беше смятан

за най-големия приятел на провалилия се спектакълно бивш български вътрешен министър Румен Петков,

че бил „прокарал закон, който да го спаси от съдебно преследване”.
Канонадата на Вигенин беше подета и от Маруся Любчева, друга евродепутатка от групата на Партията на европейските социалисти, която атакува френското председателство на ЕС искания да формулира ясно както ангажиментите си към социалната проблематика, така и към Черноморския регион. В този тон „проплака” и новия земеделски министър Валери Цветанов, който по повод интензивните проверки на НСБОБ и прокуратурата в прословутия фонд „Земеделие” обяви, че всичко това създавало „стрес сред служителите” и те напускали масово престижната държавна служба.
Очевидно тежките притеснения, определяни от наблюдателите като

вледеняващ страх” от предстоящия доклад на ЕК ,

принуждават управляващите да активират пропагандно хора, които би следвало да бъдат представители не само на българската левица, но и на цялата държава в ЕП. Със сигурност масираната ПР кампания в някои американски и европейски медии, за които припомни през седмицата виенският „Ди Пресе”, се оказва толкова недостатъчна, колкото ефекта от посещението на Станишев в Белия дом или ангажимента за покупка на двете „виртуални” бойни корвети от Франция, с цел минимизиране ефектите от доклада на ЕК.
Просто трудно се опровергават фактите за крещяща пасивност на властите в областта на „Правосъдието и вътрешния ред”, както злоупотребите, корупцията и некомпетентността при усвояването на европейските пари, които европейската служба ОЛАФ отдавна разследва интензивно и непрестанно изкарва на бял свят нови нарущения.
Така припявания от доста време рефрен на българските управляващи за „Добрата” България и „лошия” ЕС вече звучи смешно и твърде нахално.
Особено в ушите на чиновниците в Брюксел, които догодина също ще се изправят пред своите европейски избиратели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *