ЗА ПСЕТАТА И ХОРАТА

Спонтанното сравнение между собствените му кучета и българите, което премиерът Бойко Борисов направи в Созопол, освен за особен манталитет, говори и за нещо друго.
Съвсем естествено е министър-председател без никакъв личен живот и отдаден изцяло на държавното управление, освен министрите си да има все пак и други любими същества. За Бойко Борисов това са кучетата и той никога не е крил слабостта си към тях. В интервю за в.„Монд”, пет дни преди победата на ГЕРБ през 2009-та, тогавашният столичен кмет разказва обстойно на френските журналисти за своите питомци и за издействаната от него регистрация на българските овчарки. През ноември същата година Ройтерс отбелязва, че новият министър-председател обвинява предишното правителство почти за всичко – от недостига на магистрали до липса на международно признание за породи български кучета. В края на миналата година пристрастен към властта местен всекидневник подробно разказа за Мечо – любимото 80-килограмово овчарско куче на премиера, което подчертано се държало с Борисов като със стопанин. В телевизионно предаване преди това премиерът откровено беше споделил, че на празници седи в Банкя сам като куче и гледа футбол, а наскоро на журналистически въпрос дали някой му вярва, че наистина е „сам като куче”, отговори:” Ето,  качете се горе в спалнята и разгледайте. И ако намерите едни гащи, или една женска дреха, или нещо, кажете ми “Хасан”.
Храни куче да те лае
В този смисъл созополската изцепка на Борисов за късата сиджимка, на която освен кучетата трябвало да се държат и българите, е обяснима. Като тънък познавач на кучешката и човешка психика, премиерът отлично знае, че ако започне да получава намален порцион от всекидневната си дажба месо, каши със суха храна и ориз, неговият Мечо бързо ще стане зъл и опасен. Същото е и с народонаселението. Според проучване на НЦИОМ от май, три четвърти от най-жалките европейски сиромаси не могат да си плащат сметките за ток и парно, 60 на сто са свили до крайност покупките на стоки от първа необходимост, 16 процента са безработни и хората масово избягват да ползуват здравни услуги и лекарства поради тежък недоимък. Социологическа агенция преди време констатира, че всеки пети българин живее с 2.5 евро на ден, а минималната работна заплата, според Евростат, е 120 евро на месец.
Изборите да дойдат
Всичко това е добре известно на премиера и затова спонтанно и безхитростно той слага каишка както на кучетата, така и на  поверените му граждани. Вярно, изпуснатото сравнение в крайморския курорт може да звучи някому съвсем неформално и чисто киноложки, но подобни реплики за „шибания народ” или „танковете да дойдат” преди 22 години, вече костваха главите на двама хлевоусти политици, на които не помогнаха нито мощите на Йоан Кръстител, нито страховитата БКП. Както е възможно магистралите, метрото и лентичките да не помогнат много и на сегашния министър-председател. Ще се разбере, при това скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *