ЗА МЛАДЕЖКИЯТ ХЛЯБ И ЗА МАСЪЛЦЕТО…

“Да останем на инат – можем, знаем, искаме да променим България” – с това мото и под патронажа на действащ министър от кабинета на ГЕРБ на софийското летище се състоя необичайно мероприятие. Неголяма група млади хора – студенти, ученици и активисти от „Президентски клуб България” имитираха спонтанно събиране сред чакащите пътници, развяха националното знаме и пяха песни, за да опровергаят ширещото се сред все повече млади българи убеждение, че в кризата за тях има само два изхода: „Терминал 1 и терминал 2 „ на софийското летище.

По данни на Евростат от началото на април, безработицата в България през февуари е скочила на 12.4 на сто. Оценките на европейската статистическа служба се разминават с изчисленията на българската Агенция по заетостта, която твърди, че за същия период българите без работа са били с процент по-малко. През май се очакват оценките на НСИ, но те едва ли ще се различават драстично особено в раздела за младежката безработица, а те сочат, че през февруари почти 33 на сто от младите българи са били на улицата.
В изследване направено по поръчка на леви депутати в ЕП и ПЕС социологическата агенция „Медиана” твърди, че реалната младежка безработица в България е два пъти по-висока от статистически регистрираната, темповете на нейното нарастване са едни от най-високите в Европа, а над 90 хиляди млади безработни са декларирали намерението си да напуснат страната още през тази година в търсене на препитание в чужбина. Тази бройка съставлява повече от 30 на сто от безработните на възраст между 15 и 29 години, които са около 330 хиляди млади хора.
Ще строим живота нов
Темата за младежката емиграция намира отклик и в някои български медии. В края на март всекидневникът „24 часа” публикува мнения на свои читатели-емигранти, изпратени по интернет. “Нямаше хляб за мен в България, затова тръгнах да го търся зад граница. И го намерих тук, в Германия. Не само хляб, а и масълце има. Разликата е, че в България всичките ти сили отиват да се бориш за залъка, а тук можеш да си позволиш да имаш мечти”, пише до вестника един от форумците. Друг отбелязва: “Искам да живея в уредена държава, каквато нашата не е”. Читателка, която живее в чужбина убеждава, че там не се чувства емигрантка и уточнява: ” Така се чувствам, когато отида за малко в България. Живея на прекрасно място и съм щастлива. Тук няма емигранти, а хора, които за държавата са приоритет.”
Освен с организиране на „флаш моб” акции на софийското летище, още през март управляващата партия ГЕРБ предложи да започне изработването на Закон за младежта, който да регулира цялостната политика в младежките дейности. От своя страна социалното министерство обяви, че е разработило 13 програми за справяне с младежката безработица, като най-новата програма – работа за младите хора в България 2012-2013 година – предстои да бъде одобрена от Министерския съвет. Стана известно, че по програмата за развитие на човешките ресурси държавата ще отпусне почти 5 милиона евро за младежите в държавната администрация и кандидатите за работа в бизнеса.
Къде си, доктор Охболи?
От друга страна на дискусия, организирана в началото на месеца в пленарната зала на българското Народно събрание с участието на 150 млади медици, председателката на парламента Цецка Цачева отправи страстния призив: „Скъпи лекари, останете в България, ние имаме нужда от вас, лекарите на които вярваме!”. А само преди седмица на кръгла маса във Варна по въпроса за емиграцията на българските лекари  бяха огласени данни от проучване, в което се посочва, че близо 70 на сто от младите медици, които завършват образованието си, са декларирали, че целта им е работа в чужбина. Оказало се дори, че основната причина за тези нагласи не е толкова ниското заплащане /в България млад лекар започва кариерата си със заплата 250 евро, а в Европа – с почти 4000 евро/, колкото липсата на възможност за специализация.
Пито платено?
В кампанията по овладяване поривите на образованите млади българи да заминават на работа в чужбина участва и Българската стопанска камара. В началото на годината тя за пореден път лансира своята стара идея/ подкрепена отчасти и от премиера Борисов/  всички специалисти, които са се обучавали по държавна поръчка и след това са заминали да практикуват навън, да връщат парите за образованието си на държавата. Сега в България дипломираните вишисти са малко над един милион, което прави около 22 на сто от работоспособното население. След 5 години в ЕС, по изчисления на камарата,  се очертава дефицит от близо 700 хиляди инженери, математици, компютърни специалисти. Което означава, че младежката емиграция от България болезнено ще обезкръви местния трудов пазар.
Умоляват се пътниците на полет…
Тези дни ЕК представи мерки за борба с безработицата в съюза, като посочи големият неусвоен потенциал в отделните държави за по-активно разкриване на работни места. Доколкото младежката безработица не може да се разглежда извън контекста на цялостната липса на заетост, възникват някои въпроси. Като, например, доколко европейските практики се прилагат в България, какъв вид икономика ще развива страната в средна и дългосрочна перспектива и какво е мястото на младите хора в нея?
Ако подобни въпроси не получат своевременен отговор, твърде вероятно е дори организираните „флаш моб” ентусиасти на летище София  да започнат да притичват тайничко към гейтовете за излитане на терминал 1 и 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *