ЗАРАЗАТА И МОРЕТО

Contaminated zone Lozenetz  280815 26.08.2015

Кой си затваря очите пред ежегодните замърсявания на българското Черноморско крайбрежие? Каква е разликата между биологическата и „хибридна“ бактериална зараза?

От десетилетия една от летните „атракции“ на българското Черноморие е да прекараш няколко дни в стаята с висока температура и стомашно разстройство. В разгара на тазгодишния сезон санитарните власти обявиха морската вода в шлагерния курорт „Лозенец“ за замърсена с опасни бактерии и забраниха къпането в нея. Миналата година по същото време и поради същата причина – опасност от бактериално заразяване на водата с Ешерихия коли и ентерококи, за втори път за един сезон забрана за къпане беше получил „Офицерският плаж“ във Варна. По актуални данни на Районната здравна инспекция в Бургас най-силно замърсени с бактерии на кубичен сантиметър вода освен Лозенец са почти всички масови плажове по Южното крайбрежие, част от плажовете на Слънчев бряг и всички около предстоящата столица на „Аполония 2015“ Созопол. Кметът на община Царево Георги Лапчев откровено призна в медиите, че „проблемът с пречистването на водите е проблем на цялото ни крайбрежие“ и дори се оплака, че Лозенец се е превърнал в „изкупителна жертва на българското Черноморие“.

Фестивали на ароматите

В началото на тазгодишния летен курортен сезон през май Европейската агенция по околната среда обяви в годишния си доклад /вярно, с данни от 2014-та /, че качеството на водата в 69 от 94-те проверени български плажове е отлично, като специално бяха споменати 12 плажа около Варна и околните курортни комплекси. В останалите водата била с „добро“ или „много добро“ качество. Въпреки високите оценки, в края на юли здравните власти от РИОСВ – Бургас са констатирали в морето край Лозенец „наличието на органично замърсяване с битово-фекален характер“. И да припомним – след повторното отваряне на споменатия вече „Офицерски плаж“ във Варна миналата година се беше стигнало дотам, че тогавашен зам.-министър на икономиката и туризма, сегашният кмет на града и екс-областният управител демонстративно пиха вода от морето на плажа “Буните” за да убедят туристите, че опасност за здравето им няма. Въпреки шоу-то, в социалните мрежи българите бяха нарекли постоянните замърсявания „кафяви морски облаци“ и „фестивали на ароматите“.

И още един любопитен детайл. През юли българското правителство отпусна на Министерството на туризма допълнителни 2 милиона лева за изпълнение на Годишната програма за национална туристическа реклама. Така, общата сума за привличане на туристи в страната надхвърли 12 милиона лева, като до края на тази година страната ще участва в 11 международни туристически изложения, ще прави медийна реклама в чужбина и ще финансира журналистически турове из курортите.

Ивеститори-спестовници

„Нищо ново под слънцето! Наблюдавам ситуацията от 20 години и всяко лято тя се повтаря в Ахтопол, Приморско и Китен. Да не говорим, че в Синеморец въобще няма пречиствателна станция“, възкликва пред ДВ д-р Румен Янков, общопрактикуващ лекар в района. „Защо хотелиерите и бизнесът не дадат пари в Лозенец да се построи модулна пречиствателна станция, а не пращящият по шевовете от хора курорт да ползва построената преди 30 години? Има такива модулни станции – колкото повече се увеличава броят на курортистите, толкова повече модули могат да прибавят към нея. Инвеститорите влагат огромни средства за луксозни хотели и заведения, но за инфраструктура и пречиствателни съоръжения пари нямат! Искат само да печелят, а през целия сезон аз трябва да лекувам всякакви вирусни заболявания!“, се възмущава лекарят.

Районът на инфекциите

„Ако се сложат на кантар здравето на хората и интересите на курортния бизнес, безспорно предимство има опазването на човешкото здраве, в това няма съмнение!“, казва пред ДВ проф.д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. В отговор на твърденията на нейни колеги за характерни „летни грипове“ в района тя уточнява, че такава болест няма. „Грипът е един, той е есенно-зимен и се предизвиква от грипни вируси. Всяко лято, обаче в южноевропейските държави, подобно на България, се появяват определен брой сезонни чревни и вирусни инфекции като се наблюдават пикове на гастроентероколити, салмонелози и други подобни неразположения. За тези географски райони е характерна лятната сезонност на заболяванията“, казва проф. Кожухарова и допълва, че през летните месеци в България общо взето всички боледуват. „Може и в София да се хване някой от летните вируси. Струпването на много хора на едно място обаче, особено при по-лоша от обичайната хигиена, обикновено съдейства за увеличаване на заболяванията“, отбелязва лекарката.

Епидемия няма, но…

Проф. д-р Кожухарова уточнява, че в момента в България няма епидемия или масови заболявания. „Изследването на водата е едно, диагностицирането на заболяване е съвсем друго, още повече, че става въпрос за различни видове микроорганизми. Когато се регистрират големи взривове от такива ефекти, те се съобщават официално от Световната здравна организация и се следят от системата на ЕК за епидемиологичен надзор, в която всички членки на ЕС, в това число и България, подават данни. „Става въпрос за Европейския център за превенция и контрол на болестите, който макар и с известно закъснение, публикува броя на засегнатите от наблюдаваните от него заболявания“, уточнява проф. Кожухарова.

„Хибридно“ замърсяване

И докато епидемиолози, общинари, бизнесмени, туристически рекламисти и здравни организации умуват върху причините за ежегодните „кафяви облаци“ в българското море, лидерът на проруската националистическа партия Атака Волен Сидеров не закъсня да даде своето „експертно“ политическо обяснение. От екрана на своята партийна телевизия той определи замърсяванията като „специална химическа атака на НАТО“, което пуснало в любимия за софиянци плаж на Лозенец „някакви фекалии, може би“, пренесени, естествено, с военни цистерни. Стратегическата цел на „атаката“ била да бъдат прогонени от България руските туристи.

Кратко, убедително и логично „хибридно“ обяснение, за което винаги ще се намерят вярващи! Не само в България, но и извън нейните граници, естествено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *