ЖЕНА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ ? МИСИЯ /ПОЧТИ/ НЕВЪЗМОЖНА

Hair-cut17.08.2016 г.

„Защо не се напънем и на президентските избори не сложим жена за президент ?“  Малцина очакваха, че този, уж закачлив, въпрос на премиера Борисов, зададен от лидерска куртоазия пред женския актив на ГЕРБ през миналата година, може да се превърне в интрига на тазгодишния президентски вот. След като БСП и АБВ подкрепиха кандидатурата на набързо трансформиралия се в цивилен политик генерал Румен Радев, въпросът е дали управляващата партия ще поеме предизвикателството да изправи жена  срещу довчерашния командващ българските ВВС или ще предпочете битката да се води само между мъже, евентуално с еднакви пагони и звания. И докато левицата набързо елиминира кандидатурите на омбудсмана Мая Манолова и евродепутатката Илияна Йотова, а лидерката на Движение 21 Татяна Дончева разумно се оттегли сама, ГЕРБ си запази правото да избере една от трите си основни женски фигури на шахматната дъска игра – парламентарната председателка Цецка Цачева, кметицата на София Йорданка Фандъкова или сегашната еврокомисарка Кристалина Георгиева. Въпреки спекулации в тази посока, въпросът дали Борисов ще направи тазгодишния си партиен президентски дебют  с дамски гамбит, до септември остава загадка.

Българка начело на държавата?

Всъщност през 2011 година безуспешен опит за завоюване на най-високия пост на  „Дондуков“ 2 предприеха две българки. При обявяването на официалната си кандидатура за надпреварата, едната от тях  Меглена Кунева, шокира мъжката политическа публика с две неща, нечувани дотогава в българската политика. Тя обяви, че не търси партийна подкрепа, няма да поема партийни ангажименти и възнамерява да гради  силата на своята независимост тъкмо върху това. Което беше  в пълен дисонанс с властовите разбирания на местните партийни  „мачовци”. Любопитно е също, че другата кандидатка, Мария Капон от Единната народна партия, беше избрала за свой вицепрезидент полковника от ВВС и офицер от Генералния щаб Николай Кисьов, който трябваше да й помага по проблемите на националната сигурност.

С отпадането на тези две женски кандидатури преди пет години, България пропусна шанса днес да е 18-та държава в света, ръководена от жени. Според АФП, с влизането на Тереза Мей в премиерския кабинет на Великобритания, политици-дами, като германската канцлерка Ангела Меркел, първата президентка на Балканите хърватката Колинда Китарович, латвийката Далия Грибуаскайте, министър-председателките на Норвегия Ерна Сулберг и на Полша – Беата Шидло, както и редица други, са безспорно доказателство за огромния капацитет  на жените в политиката.

Не и в България, все още

Според специалистът по политически маркетинг и PR Арман Бабикян, българските партии не се страхуват толкова от жените, колкото от силната личност на евентуален бъдещ президент, от естественият лидер на мнение, овластен като държавен глава. „Макар да твърдят, че президентските правомощия не са големи, политиците са напълно наясно, че трибуната на държавния глава е достатъчно висока, за да може оттам да се защитават лидерски  и национални каузи. В този смисъл по-голямата българска беда е, че отдавна към президентската сграда на столичния бул. „Дондуков“ не се допускат силни личности“, казва Бабикян.

“Жените ги предпочитаме за други работи.”

Експертът пояснява, че дамата-президент е и културен проблем в България, защото все още мъжкото общество приема, че жените не са направени за политика. И отбелязва, че от това произтичат допълнителни неприятности. „Да, премиерът Бойко Борисов обича да ласкае съпартийките си в ГЕРБ, но в същото време е бил и автор на доста нелицеприятни анти-женски изказвания. Нали помните, след като миналия месец Корнелия Нинова му даде срок от 48 часа да обяви собствената си президентска кандидатура, Борисов й отвърна: „На мен жена не ми е давала ултиматум или, ако си го е позволила, отдавна не е в живота ми”.  Местната преса / в. 24 часа/ обича да цитира и друга „крилата“ мисъл на премиера, казана по адрес на банкерката Цветелина Бориславова: „Женските пари са змийски кости. Затова никога не съм ползвал женски пари в живота си“, припомня Арман Бабикян  и добавя, че това са все атрактивни изказвания, които се харесват на публиката. Експертът допълва също, че подобни изказвания са правени и  в редиците на БСП. Запитан по повод кандидатурата на Корнелия Нинова преди година дали жена може да оглави БСП, червеният депутат Кирил Добрев изрече по БНТ : “Жените ги предпочитаме за други работи.” И после се наложи да се извинява за “неуместното“ си чувство за хумор, отбелязва Бабикян.  Не трябва да си правим илюзията, че само тези двамата говорят по този начин, много местни „мачовци“ разсъждават така“, допълва експертът.

Плитка и спекулативна пропаганда

И все пак влизането на довчерашния генерал Румен Радев в президентската надпревара  повдига или снижава равнището на предстоящия вот за държавен глава, особено ако срещу него се изправи жена-конкурент?

„Само по себе си това няма голямо значение, аз не претоварвам с очаквания неговото участие, но  и в никакъв случай не гледам на него лековато, казва Бабикян. На този етап върху номинацията на БСП и АБВ се разсъждава повече от пропагандната страна, отколкото откъм реалните заявки на кандидата. Забележете, веднага започнаха спекулации. Ако някой случайно се изкаже в полза на качествата на бившия командващ на ВВС, той веднага е  обявяван за комунист. Ако същият този някой започне да обяснява, че човека е доскорошен висш офицер от НАТО, обвиненията срещу него са, че е американски агент. Затова сега диалогът е на прекалено пропагандна, плитка и спекулативна основа. А в крайна сметка отвъд пропагандната завеса следва да си дадем сметка за реалните качества на бъдещите кандидати. За да не ни подведат и този път! “, предупреждава специалистът по политически маркетинг Арман Бабикян.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *