ЕВРОПЕЙСКО ГРАЖДАНСТВО ЗА ПСУВНЯ

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров обяви, че скоростта по издаването на българско гражданство при сегашния кабинет се е увеличила три пъти и само за първата година от управлението на ГЕРБ 18 хиляди кандидати са получили български паспорти.
Какво послание носят подобни факти на европейските партньори на България?
С приключването на летния туристически сезон, вездесъщият министър без порфейл Божидар Димитров реши да припомни на избирателите, че освен повелител на реликвите, чудесата и курортния крайморски бизнес, има и конкретни ангажименти в кабинета, свързани с менажирането на българите в чужбина. Въпреки второто „последно предупреждение”, което получи съвсем наскоро от премиера за пословичното си хлевоустие, сиреч „цапнатост в устата”, вътрешният порив при него се оказа неудържим. Най-многобройни от получилите българско гражданство са кандидатите от Македония, с около три хиляди по-малко са сънародниците от Молдова, а само за година страната е набъбнала с 18 хиляди нови граждани отвън, съобщи г-н министърът и изтъкна, че съществувалата корупция при издаване на гражданство е ликвидирана. Една от програмните идеи на министър Димитров е, че с по-бързото и масирано даване на гражданство, тежките демографски проблеми на България ще бъдат решени безболезнено и радикално.

Да населим държавата в съкратени срокове!

Дали това действително ще се случи е спорен въпрос на бъдещето, но за съвсем непосредственото настояще стартиралият „стахановски подход” към уплътняване на залиняващата българска нация е стряскаща новина за нейните европейски партньори. Известно е, че само след броени дни вътрешните министри на ЕС ще решават какво да се прави с кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген, а влиятелни заподноевропейски и световни медии отдавна изразяват тревога за многобройните „вратички” в паспортните режими на двете балкански съседки и Унгария, през които милиони бедни чужденци влизат в ЕС. Само преди месец, АП написа за „около милион и половина славяни, живеещи в Македония, които могат да получат паспорти за достъп до ЕС от съседна България, която ги смята за българи говорещи на диалект”, спомена и за „близо 300-та хиляди български турци, които се изселиха през 80-те години по време на комунистическата кампания по тяхното преименуване, които правят или имат правото да направят същото. Сега те възстановяват двойното си гражданство за да си осигурят бърз достъп до ЕС”, обобщи агенцията.

„Като ми пееш, Пенке ле…”

В края на миналата година отговорна служителка в Министерство на правосъдието призна в печата, че „много малка част от кандидатите за българско гражданство се установяват да живеят трайно в България”, а значителен брой от мераклиите за български паспорт „не са идвали нито веднаж в страната”. Дори повече. Според данни в печата, българският произход можел да се докаже пред Агенцията за българите в чужбина с характерното опако кимане с глава за „да” и „не”, а самият министър Димитров в автентичния си патриотичен стил обяви миналата година, че проверката на македонските кандидати за българско гражданство била лесна: „Ако псуват на български, а не на сръбски, значи коренът им е нашенски”.
Всъщност кой кого и за какво може тепърва да „попържа”, ще стане ясно съвсем скоро. В средата на август германският „Ди Велт” и френският „Фигаро” предупредиха за възможния „законен” приток на извъневропейски граждани през България. Само дето в София май не ги разбраха или се направиха, че не ги разбират. Както обикновено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *