ЕВРОПЕЙСКИ ФОЙЕРВЕРКИ В ПРЕДИЗБОРНА СОФИЯ

Стана практика в навечерието на избори българските партии да търсят подкрепа от своите европейски политически наставници с надеждата да демонстрират тежест и международен авторитет. Идната седмица в София ще акостира политическото бюро на Европейската народна партия в ЕП, което се готви да заседава по темата за „Повече и по-добра Европа”, като ключови участници в дискусиите ще бъдат домакините от ГЕРБ. Как се употребява тежката европейска артилерия в българските предизборни сражения?
Политическите палавници
„Кой е този Вилфред Мартенс, какъв е той? Пристига тук някакъв чичко и всички медии се втурват да му тиражират глупостите. Жалкото е за такива като Бойко Борисов, които ходят да целуват задниците на Мартенс и на други такива подобни. И каквото му кажат те, това прави. Ако иска да си дава подкрепата, ако иска, хомосексуална връзка да си завърже. Въобще не ме интересува това.”  – тези „учтиви” слова бяха изречени публично през зимата на 2009 година от лидера на Атака и сегашен президентски претендент Сидеров след като шефът на ЕНП Вилфрид Мартенс предупреди в София ГЕРБ след парламентарните избори да не прави коалиции с крайнодесни и крайнолеви партии и отряза завинаги крайните български националисти за членство в ЕНП. Въпреки предупреждението вече втора година управляващата партия се радва на гласовете на Атака в парламента, като не пропуска да демонстрира и ласкавата си толерантност към всички политически пакости на своите кресливи партньори.
“Каква е основата на населението в момента – 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията, а най-големия проблем на България е лошият човешки материал в страната.” – тези откровения на тогавашния софийски кмет /настоящ премиер/, направени пред българи в Чикаго по почти същото време и предизвикали взрив на възмущение в страната, също дадоха повод за приятелски коментар на г-н Мартенс в София. По  телевизията той увери българите, че изказването на лидера на ГЕРБ в Чикаго не е фашизоидно, че думите му са извадени от контекст и че става дума за „искрено изявление, което е едно от качествата на Борисов”.
Красив роман е любовта
Политическият роман между ЕНП и управляващите официално започва в началото на 2007, няколко месеца след учредяването на ГЕРБ, когато разпадането на старата, наричана още „традиционна” българска десница вече е неспасяемо, а флиртът на тогавашния председател на СДС Петър Стоянов с т.нар.”Движение за европейска реформа” в ЕНП, оглавявано от британски и чешки консерватори, съвсем не се беше понравил на ръководството на европейската десница. Тя заплаши сините с отлъчване от редовете на ЕНП и, естествено, реши да заложи върху новопоявилата се формация на столичния кмет. След изборите за евродепутати две години по-късно, ГЕРБ подари на ЕНП цели пет свои гласа в ЕП. Неотдавна в замяна цялото ръководство на ЕНП, в лицето на Мартенс, генералният секретар Лопез и председателят на фракцията в европарламента Дол/ който единствен осъди критиките срещу злополучната кандидатура на Румяна Желева  за еврокомисарка!/ потвърди  в Брюксел пълната си подкрепата си към кабинета на ГЕРБ и най-вече към неговата кандидат-президентска двойка. Неслучайно за активно участие в дискусиите на софийската конференция идната седмица се готвят бъдат претендентът за държавен глава и шефът на неговия предизборен щаб, който по съвместителство тези дни е вицепремиер и вътрешен министър. А тяхна основна аудитория по евро-партийна линия ще бъдат освен споменатите лидери на ЕНП, също така самият председател на ЕК Барозу, придружаван от трима еврокомисари и дори шефът на ЕП Бузек.
Назад и надолу
Всъщност освен любезните усмивки и официални слова на възторг и партийна подкрепа пред примрялите отсега в радостно очакване местни медии, вероятно целият този всъщност силно разтревожен от финансово-икономическата ситуация на Стария континент десен евро-елит ще поиска в София  и повече разяснения около  революционната „пражка” концепция на г-н Борисов за стабилизиране на европейската икономика. И най-вече по въпроса за уеднаквяването на европейските заплати и пенсии с българските с цел спасение от дефицита. В случай, че идеите на премиера бъдат правилно осмислени, прегърнати и приложени  в останалите 26 членки на ЕС, тогава местният „лош човешки материал”, от който постоянно се оплаква лидерът на ГЕРБ практически ще изчезне, тъй като ще се слее изцяло със сигурния повсеместен европейски такъв. А хронистите ще отбележат иначе обикновеното предизборно софийско мероприятие на ЕНП като едно от най-епохалните  събития  в историята на обединена Европа.

One thought on “ЕВРОПЕЙСКИ ФОЙЕРВЕРКИ В ПРЕДИЗБОРНА СОФИЯ

  1. Лиляна Андреева

    За съжаление трябва да констатираме, че ние сега сме лош човешки материал. Няма българин, изповядващ традиционните български традиции : книжовност, харизматично и хуманно православие, градинарство, занаятчийство, самоотбрана и само издържащите земеделско – скотовъдни фамилни стопанства. Вместо това 90 % от населението се е залепило към някоя садистична и извратена азиатска секта и разнася зловонието и сред млади и стари! И никой българин не желае да подкрепи моите календарни градове, открити от една българка, на българска територия и името им е България!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *