ЕВРОПЕЙСКИЯТ ГЕРГЬОВДЕН И КРАЙНАТА ДЕСНИЦА

На 6 май, в деня на официалния български празник Гергьовден,  гласоподавателите в пет държави на Стария континент /Франция, Сърбия, Гърция, Армения и германската провинция Шлезвиг-Холщайн/ ще застанат пред избирателните урни, а опозицията в Русия планира  мащабни протести по повод встъпването в длъжност на стария-нов президент на страната Владимир Путин. Има ли нещо общо в тези предстоящи събития?

Вторият кръг от изборите във Франция в неделя ще покаже дали досегашният президент Никола Саркози е успял да очарова повечето симпатизанти на Марин Льо Пен, чийто крайно десен антиемигрантски Национален фронт спечели рекордните 18 на сто от гласовете на първия кръг. В реч на първи май пред знамето на Жана д’Арк лидерката на френските националисти даде да се разбере, че евентуален провал на Саркози ще разтърси из основи традиционното дяснопространство, което е шанс за нов успех на крайната десница на парламентарните избори през юни. Сред най-горещите симпатизанти на г-жа Льо Пен  са активистите на българската „Атака”. Тези дни по телевизията лидерът на местните крайни националисти Волен Сидеров сподели, че в изборната нощ на първия кръг той и неговия заместник Чуколов са тръпнели в щастливо очакване в централата на Националния фронт в Париж за да поздравят първи своята идейна посестрима.
Гъшото сиртаки на гръцките ултраси
Затъналата до шия в дългове и протести Гърция ще гласува за нов парламент също на 6 май. Според социологически проучвания малката и определяна като  „радикално дясна”, „популистка” и „националистическа” партия  Народен православен сбор/ЛАОС/, чийто лидер Георгиос Карацеферис е собственик на незначителна телевизийка за политика в Атина / вероятно поради това ЛАОС често  е сравнявана от гръцки анализатори с „екстремистката „Атака” в България!/ е започнала да губи позициите си за сметка на ултранационалистическата „Златна зора”, прочула се с проявите си на улично насилие, публичните бленувания за Четвърти Райх в Европа и интимно близките си връзки с руски неонацисти. Неслучайно лидерът на социалистическата ПАСОК Евангелос Венизелос предупреди на митинг в град Патра да не се допусне неонацисти да влязат в парламента „с гъша походка и хитлеристки поздрави”. Въпреки тревожните симптоми,  недоволството от антикризисните мерки и избуяващият национализъм могат да засилят подкрепата за радикалните формации в южната съседка на България.
Гьобелсови шегички в Белград
На Гергьовден сърбите ще гласуват за президент, парламент и местни органи на властта. В хода на предизборната кампания международната осведомителна агенция Интер прес сървис/IPS/ съобщи за добила популярност иронична шега на двама млади белградски драматурзи –  Майа Пелевич и Милан Маркович. Те предложили на основните сръбски политически формации свой проект за културна и маркетингова стратегия, който светкавично бил аплодиран от партийните централи и дори донесъл на авторите примамливи предложения за партийно подкрепени постове в държавната администрация. Шегата се състояла в това, че проектът бил дословно преписан от реч на нацисткия водач Йозеф Гьобелс от 1928 година, озаглавена „Знание и пропаганда”. Авторите подменили в текста само термините „националсоциализъм” с „демокрация” и „пропаганда” с „политически маркетинг” и партийните централи прегърнали безкритично  изцяло за своите предизборни стратегии тоталитарните дивотии от типа на  „спечелване на властта на всяка цена”, „разпространяване идеите на водача до самите пори на обществото” или „водене на безогледна пропагандна кампания”. Което всъщност е колкото комично, толкова и тревожно.
Ксенофобия на воля
Парламентарни избори в неделя ще се състоят и в малка Армения, където за доверието на избирателите се борят осем партии и един партиен блок. Дори и в тази кротка бивша съветска република, обаче, съществува крайно дясна, етноцентристка и антисемитска партия с наименованието „Арменски арийски съюз”. Преди няколко години нейният лидер Аветисян беше осъден на на затвор за насаждане на етническа омраза и брутален антисемитизъм. Също навръх Гергьовден в Москва е планирана голяма антикремълска демонстрация, в която вероятно ще се включат редица националистически и ксенофобски формации. По оценка на руската НПО „Сова” за да се отърват от статута си на маргинали и да влязат в политиката, техни членове вече са станали неизменна част от митингите срещу Путин. Картинката допълват и данните на независимия московски социологически институт „Левада” , които сочат, че близо 60 на сто от гражданите на страната подкрепят лозунга „Русия за руснаците”.
Заплаха ли е крайнодясното за Европа?
Според политологът от Европейския университет „Виадрина” във Франкфурт/Одер  проф.Михаел Минкенберг, опасенията от имиграцията, страховете за реда и законността и усещането, че те вече не са „както преди”, стоят в основата на подкрепата за радикалната десница в Европа. От друга страна на изток, в Полша, Унгария, България и Румъния, доминира друг тип крайно мислене, неговият тон е по-националистически, а антисемитските и антиромски възгледи в тези държави са много по-популярни, отколкото другаде в Европа, констатира германският политолог пред CNN и обобщава: „Затова колко краен ще ултрадесният дебат, зависи от всяка отделна страна”.
Думи, които е добре да бъдат чути и правилно разбрани. Дори навръх Гергьовден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *