ДС ИЗЛЕЗЕ НА СВЕТЛО

 

Lustration-protests-200613  27.06.2013 Мит е, че структурите и агентите на комунистическата ДС са част от задкулисието, което дърпало конците на сегашните български управляващи. Какво „задкулисие” могат да бъдат фигури, които със собствените си имена и агентурни псевдоними ораторстват открито в парламента, не слизат от тв-екрани и вестникарските страници, скандират сред протестиращите, вилнеят необезпокоявано в социалните мрежи и дори се включват активно в протестните подписки за смяна на правилата и начина, по който се управлява държавата днес? Четвърт век след промените в България тези лишени от чувство за елементарно приличие фигури продължават да минават между капките на постоянния обществен хаос разчитайки годините, забравата и младите поколения да изличат следите от позорното им минало на доносници, явочници и агенти. А излизането на светло и все по-настойчивите им опити за обществено легитимиране вече дават резултати!

ДС-чалгата

Странно защо около скандалите с предсрочните парламентарни избори удобно беше подминат факта, че цяла дузина от новите депутати са били сътрудници на бившата Държавна сигурност – по четирима от БСП и ДПС, трима от ГЕРБ и един от „Атака”. А както припомня разследващият журналист Христо Христов в своя сайт desebe.com, кандидат-депутатите с агентурно минало от четирите парламентарни партии са били двойно и тройно повече! Някак бързо отшумя  и шока от скандалните думи на сегашния посланик в Рим/тогава служебен премиер/  Марин Райков, че „принадлежността към ДС е част от чалгата на прехода”, от опитите му да реабилитира с връщане в системата на МВнР на седмина бивши сътрудници на комунистическите тайни служби в дипломацията и най-вече от назначаването за  зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма на агент, започнал кариерата си в ДС с псевдонима „Младенов”.

Забавленията на външния министър

И ако поради липса на време служебният кабинет не успя да поработи в тази посока още по-активно, правителството на Орешарски пое щафетата с летящ старт! Младият външен министър Вигенин направи външнополитическия си дебют  с анонс, че е готов да реабилитира агентите отпреди 1989г.  и с вледеняващото твърдение, че те били „потенциал, който не бива да бъде разпиляван”. След като се  сблъска с твърдата позиция на президента Плевнелиев срещу възстановяването на посланици с досиета, Вигенин захвана да обяснява по медиите, че след като ДС не съществувала от четвърт век тя не можела да определя правилата. Това съвсем не му попречи тихомълком в разгара на протестите да назначи бивш  агент с псевдонимите „Антон” и „Боил” за постоянен секретар във МВнР. Ход,  предизвикал  незабавна реакция на германските евродепутати от ЕНП/ХДС Михаел Галер и Моника Холмайер, които припомняйки в Страсбург, че хора от комунистическите служби не могат да представляват достойно демократична България днес, констатираха иронично, че новият български външен министър „очевидно няма други грижи, освен облагодетелстване на хора от бившия комунистически режим”. Междувременно народен представител от БСП с агентурен псевдоним „Люляк” в шумотевицата набързо беше назначен за областен управител на София, а  друг депутат от левицата носещ тайното ДС-прозвище „Гогов”, успя да нарече протестиращите  „интернет-лумпени”, с което си навлече тяхната вечна „любов”.

Екранът срещу улицата?

Медийната ДС-ситуация в България също е абсурдна. Ключови публицистични предавания по национални телевизии продължават да са модерирани от непоклатимите водещи с ДС-пагони, а от техните студиа вече почти не излизат общонародните „любимци” – единият от бившия Шести отдел на Шесто управление на ДС, който е и професор в УНСС, а другият генерал – агент на ПГУ на ДС, сега депутат от БСП. Така се получава, че милионна медийна в цялата страна е противопоставена на  десетките хиляди скандиращи по улиците и площадите! От друга страна председателката на „Движение на гражданите” Меглена Кунева отбеляза точно, че дори призоваващите за лустрация дават охотно интервюта в предавания на журналисти-агенти, че се наблюдава безпрецедентна консолидация на полицейските доносници, които са хвалени, стимулирани и ухажвани от властта, и че в крайна сметка всичко това е неморално.

Заявката на вечните ченгета

Факт е, че в протестната суматоха тези дни мнозина се опитват да изличат окончателно позорните си зависимости. Дори под набралата популярност Харта 2013 се появиха имена на лица със срамни досиета в архивите на тайните комунистически служби. Което е поредното доказателство, че  днес тези фигури съвсем не се крият, че отдавна са решили да не бъдат „задкулисие”. Те открито излизат на светло за да обявят, че никога са напускали тихия фронт, не са изневерявали на тайните служби, че са силни и продължават своята битка напук на всичко и на всички! Те знаят много добре, че докато навремето БКП е използувало  ДС за да пази режима си, днес ДС разполага с управляващите за да реализира своите собствени планове.

Което звучи като едно от парадоксалните тайнства на почти четвъртвековния български преход.  Необясними  и до ден днешен в демократичния свят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *