ДС: ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ !

22.02.2017

С приключване на регистрацията на участниците в предсрочните парламентарни избори на 26 март Комисията по досиетата по закон е задължена да направи своята проверка на кандидат-депутатите. Очакванията са, че за пореден път в депутатските листи ще присъстват значителен брой сътрудници на комунистическите тайни служби. За сведение, в четирите парламентарно представени партии в предишния 42-ри парламент  – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” – хората от ДС са били общо 12 човека.  Разследващият престъпленията на комунизма журналист Христо Христов прогнозира пред интернет издание, че  и следващото 44-то Народно събрание ще има своя „парламентарна група“ след като само сред досега обявените водачи на листи на БСП най-малко 4-ма са свързани с тоталитарните служби, при ДПС те са 2-ма или 3-ма, а един от лидерите  на т.нар. “патриоти“ е агент на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.  Служебният кабинет на президента Радев също не се размина с инфилтрирането на подобни „специалисти“. Стигна се дори дотам, че председател и заместник-председател на Управителния съвет на общобългарския комитет „Васил Левски“, които са осветени агенти на комунистическите тайни служби –  единият, служител на Първо и Второ главно управление на ДС  с псевдонимите „Паскал“ и „Бобев“, а другият – професор-историк и  кадрови офицер от Първо главно управление на ДС, се оказаха основните организатори на тазгодишното отбелязване на годишнината от обесването на българския национален герой.

Кръгове на наглостта

На този  фон мнозина започнаха да се питат каква всъщност, е причината за трескавото активизиране на тези хора? Както и  дали това са „новите лица“ на левицата и в българската политика въобще?

Според бившият шеф на Комисията по досиетата и депутат в 43-то НС Методи Андреев въпросните фигури никога не са преставали да бъдат активни, но сега вече са станали твърде нагли. По думите на Андреев, след като са изградили олигархично-мафиотския модел, наричан днес в България „статукво“, тези хора днес се занимават основно с далавери и източване на европейски средства. Кръговете на лицата от този вид „бизнес“ са два, пояснява бившият депутат. Единият кръг е съставен от корпоративните мрежи на бившите тоталитарни служби, а другият включва фирмите, свързани с руски капитали. „През последните 4-5 години тези фирми придобиха изключително голямо значение и чрез тях Русия се опитва да „превземе крепостта отвътре“ чрез корумпиране на политическия и бизнес елит. Пример за това, според Методи Андреев, е  агентът „Паскал“ или „Бобев“, който оглавява общобългарския комитет „Васил Левски“ и  чието име навремето беше свързвано със схемата „петрол срещу храни“ , експлоатирана съвместно с иракския диктатор Саддам Хюсеин.“, пояснява пред Дойче Веле бившият шеф на Комисията по досиетата.

Тревожният звън на камбаната

„Естествено, че всички тези фигури въобще не са „нови лица“ и това е най-плашещото, от своя страна отбелязва проф. Евелина Келбечева, преподавателка по история в Американския университет в Благоевград. БСП продължава да използва стария си изпитан ресурс, като вкарва в изборните листи свои „сигурни“ хора. В нейните представи обаче,  „сигурните“ хора непременно трябва да са минали през школата на Държавна сигурност. А това означава, че сме свидетели на много тежка реставрация на миналото. Затова  въпреки твърденията за поява на  „нови лица“ е ясно, че столетницата вече няма кадрови ресурс“, казва изследователката на най-новата българска история.

Според проф. Келбечева  лъжата, която през последните години изглеждаше като леко натикана в ъгъла, отново е в  настъпление и това, според нея  е тревожния  звън на камбаната.  Пропагандата на БСП е изградена от флагрантни лъжи, съчетани със засилваща се арогантност, тъй като при тях липсва осмисляне на миналото, няма усещането, че те тепърва следва да понесат огромна част от историческата вина. „Това, което често съм споменавала е, че основна линия в поведението на тези хора е да представят всичко в някаква възходяща линия на историческо си движение“, посочва пред Дойче Веле специалистката по европейска и съвременна българска история.  И дава съвсем пресни примери в това отношение.   „Голямата и първа публична лъжа на лидерката на БСП Нинова, че номинацията на президента Радев не била  съгласувана с Русия, беше опровергана не от друг, а от самия шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия, генерала разузнавач Решетников. Лъжите  на водача на листа на БСП, журналистът Тома Томов за баща му, също бяха точно и  аргументирано опровергани с документи от разследващия журналист Христо Христов. Виждаме как сред хората, които се представят уж като „новото лице“ на тази партия, няма никаква самооценка, да не говорим за някакъв катарзис“, констатира проф. Келбечева.

Дилемата агент на ДС или държавен служител

Въпреки всичко, за младите избиратели в България, а и за повечето българи в чужбина, миналото на хората от структурите на ДС представлява все по-малък интерес. Това може да се обясни  с дистанцията на времето, както и с традиционната неприязън на влиятелните медии да се ровят в тази тематика. И все пак защо осветляването на ДС- мрежите следва да продължи?

Методи Андреев припомня как буквално в последните минути от мандата 43-тото Народно събрание „групата за натиск“ с негово участие успя да прокара едно важно допълнение в Закона за досиетата. Благодарение на него всички кандидати за публични позиции в държавната администрация и извън нея задължително ще бъдат проверявани от Комисията по досиетата, дори  без тяхното изрично съгласие, както беше доскоро. „Това е максимумът, който българската конституция разрешава, признава Андреев и обяснява дилемата, пред която поправките поставят всеки решил да работи в държавната администрация – да бъде обявен за агент на ДС или да се откаже от публичната позиция. „За съжаление в България не беше сменен манталитета на хората. Когато продължаваме да говорим за декомунизация, ние твърдим, че  трябва да бъде променена ценностната система на избирателите, те да знаят истината за комунистическото минало на страната. Оказа се че тъкмо в тази област бившата БКП оказа най-голяма съпротива. Парадоксалното е, че днес, 27 години след промените, хората разсъждават много по-комунистически и социалистически, отколкото в началото на промените и прехода. Просто политиците не ни позволиха да променим тази ценностна система“, признава с горчивина Методи Андреев.

БКП никога не е била българска партия!

Проф. Келбечева от своя страна припомня строго секретното писмо на Тодор Живков от 1969 г. изпратено до съветския шеф на КГБ Андропов, в което се казва:  „Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз”. „Това прави нещата изключително ясни, да не говорим за стратегията по сливането на България със СССР, продължила цели 10 години – от 60-те до 70-те години на миналия век. И забележете, нещата са започнали  със сливането на секретните служби! Всичко това говори за едно непрекъснато национално предателство, започнало още с болшевизирането на партията преди 100 години. БКП просто никога е била българска партия, а винаги е била клон на болшевишката партия в Русия. Сега виждаме отново ресурсът, големият гръб и вероятно материалната подкрепа за тези хора, които  идват  отвън! Не, това не са български политици, те не служат на България. И тъкмо затова младите българи  – а те са политически активни, виждам колко масово гласуват и българите в чужбина – всички те трябва да са наясно какво представляват тези хора, на кого служат и чии интереси те всъщност прокарват в България“, казва проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *