ДОСТОЙНСТВО И ОРЯЗАНИ КРИЛЕ

Capture ж 06.10.2015

При въздушно разузнаване над Одрин в разгара на Балканската война, на 16 октомври 1912 година летците Радул Милков и Продан Таракчиев ръчно хвърлят бомби над жп-гарата в Караагач и по този начин се превръщат в първите пилоти в историята на военната авиация осъществили боен полет. 103 години по-късно командирът на ВВС генерал Румен Радев демонстративно подаде оставка с мотивите, че в българската бойна авиация „липсва перспектива“, в нея е невъзможно е да бъде осигурено „професионалното развитие на българските пилоти и инженерно-техническия състав“, както и да бъдат гарантирани тяхното здраве и живот. От тези мотиви светът окончателно се увери, че държавата с вековна традиция на своята военна авиация и членка на НАТО България не само не е в състояние да охранява собственото си небе с четирите технически изчерпани и грохнали изтребители от съветско време МИГ-29, но дори не може да осигури и техния ремонт. Ако потягането на двигателите им не бъде извършено до средата на следващата година, страната ще остане само с две от въпросните летателни машини.

Камък в блатото

Постъпката на един от най-квалифицираните бойни летци какъвто е ген.Радев, а вероятно и думите му, че „ВВС не са просто самолети, летища, радари, ракети, а са дух, символ и национална гордост“ изглежда успяха да жегнат премиера Борисов /впрочем, също генерал/ и българското военно ведомство. За броени часове топ-пилотът беше уговорен да оттегли оставката си, кабинетът потвърди готовността си догодина да отпусне 80 милиона лева в повече за авиацията, а МО се разшета активно около неясния проект по възлагането на Полша да ремонтира двигателите на българските МИГ-ове, при това без лиценз от руските производители. На този фон услужливи местни експерти се хвърлиха да обясняват по медиите, че варианта чужди самолети, в т.ч. турски или гръцки изтребители, да охраняват българското въздушно пространство не противоречи на законите, не представлява отказ от суверенитет и дори е задължително и отговорно действие предвид жалкото състояние на българската военна авиация и усложнената обстановка в Сирия.

Бойни пилоти като „трансформъри“

Според Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната и военен експерт, дори да иска да спре използването на сегашната остаряла и опасна летателна техника, страната не може да си го позволи. „Ако приемем хипотетично, че утре бъде взето решение за купуването на нов боен самолет, докато той влезе в действие ще ни трябват поне още 5 години! А без наличните съветски машини няма да има други самолети, с които да охраняваме въздушното си пространство и да изпълняваме ангажиментите си към НАТО. При това положение сме принудени да продължим експлоатацията на МИГ-29, просто защото няма с какво друго да ги заменим в близките години“, признава Тагарев пред ДВ.

Бившият военен пилот и командир на корпус в тактическата авиация о.р.генерал Иван Дочев извади в медиите друг тежък проблем. Според него с 2 или 4 самолета не може да се поддържа подготовката на ескадрила от 20 летци, просто защото на толкова машини могат да летят максимум 6-8 човека. „ Тези неколцина пилоти след време грохват от дежурства и полети /за останалите няма самолети/ и после изтощени от професията „слизат“ на земята за да отидат в крайна сметка да работят като като пазачи по бариерите. А за тяхната подготовка и квалификация са изразходвани милиони левове! Военната авиация ги изпуска за да станат те търговци или шофьори някъде в чужбина. Това е положението в България“, признава с болка генералът.

Ти мижи, аз ще те лъжа

Тодор Тагарев припомня, че отказът от намерението да се закупят модерни западни изтребители датира още от 2002-2003 година по време на управлението на НДСВ. Тогава преговорите за вноса на нова техника са прекратени и се лансира хипотезата, че наличните МИГ – 29 могат да бъдат модернизирани по западните стандарти и да станат съвместими с авиацията на съюзниците от НАТО. Тогава шумните декларации на руския производител РСК МИГ уверяваха, че ресурса на самолетите може да бъде увеличен с нови 25 години, общо до 40 години експлоатация, и изтребителите да се приведат в съответствие със стандартите на алианса. „Още тогава експерти изразиха съмнение, че това може да се случи и животът доказа, че са били прави. С въпросното говорене обаче пътят към алтернативите за купуване на нови самолети беше отрязан и проблемът беше сведен единствено до поддържане на наличната техника, която нито можеше да бъде модернизирана, нито да бъде направена оперативно съвместима “, казва Тагарев.

Да си удариш авиацията в земята

„Няма какво повече да си играем с МИГ-29, отдавна трябваше да ги продадем и да потърсим ново решение“, е категоричен днес в оценката си генерал Иван Дочев. Според него по най-бърз начин трябва да започне работата за придобиване на нов многоцелеви изтребител, като същевременно държавата намери начин да запази бойния си летателен си състав. „Проектът за нов самолет не може да бъде задача само на МО, но и на цялата държава, тъй като това е комплексен и много обемен проект“, смята летателния ас. „Политиците получават от военните специалисти програми, експертизи, препоръки, но след това сами решават нещата със съвсем различни намерения. Политиците докараха нещата дотам, че на своята 103 годишнина българската бойна авиация да „удари“ земята и да се раздели с много от своите пилоти.“, каза генерал Иван Дочев в националния ефир.

Да си охраняваш сам небето

„Всички българи разбраха от медиите, че има седем страни, които не притежават способности да охраняват своето въздушно пространство и съюзниците им от НАТО са поели тази функция вместо тях. Това обаче са държави, които никога не са имали своя изтребителна авиация! До момента няма случай държава, която разполага с такива способности и традиции, да се е отказала от самостоятелното изпълнение на тази функция. Да не забравяме, че изтребителната авиация е най-престижния род войска във ВВС и това до голяма степен определя самочувствието на всяка държава в тази област.“, казва в заключение бившият военен министър и експерт Тодор Тагарев. И със сигурност военните летци ще бъдат съгласни с него.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *