ДИМЯЩИТЕ ЦЕВИ НА БЪЛГАРИНА

capture-4 07.09.2016

В България никой не знае точния брой на оръжията сред населението. Причината – липсва единен регистър по закона за боеприпасите, който отдавна е трябвало да съществува,   да се поддържа от МВР и да съдържа цялата информация за всички оръжия, за разрешителни и откази за тяхното притежание. През юли заместник-главната прокурорка Ася Петрова обяви резултатите от проверка на Върховната административна прокуратура, които говорят, че контролът върху оръжията и боеприпасите в страната е неефективен. Тя дори посочи  и случаи, при които разрешителните на осъдени лица или на хора с психически заболявания все още не са отнети. Оправданието на вътрешното министерство било, че регистър все пак съществувал, но работел едва от 2013 година. Пълните данни щели да бъдат въведени в него едва след края на 2018 година, защото сега нямало пари.

Частни оръжейни арсенали

А иначе в най-бедната с най-много официални празници и веселби в ЕС държава България се стреля здраво. Мафиотски и хулигански сбивания, разчистване на сметки в престъпния свят, буйни групови и семейни празненства, сватби, кръщенета, тежки рождени дни и обикновени запои, най- често са придружени от характерната пукотевица и никой не знае дали канонадите са от радост, за сплашване или са откровени престрелки с по някой ранен или труп. Според официалните данни разрешения за оръжие притежават общо 211 484 фирми и граждани, като половината са издадени с цел самоохрана. Парадоксално, но броят на имащите разрешения за лов и охрана е незначителен. Което далеч не означава, че някъде не са укрити камари от нелегално и нерегистрирано оръжие.

Конкретни примери – колкото щеш! През юли властите задържаха бизнесмен от Асеновград у когото беше открит истински арсенал, достатъчен за въоръжаването на почти цял взвод по време на война. Сред стрелковите средства имало съветска картечница, автомати „Судаев“ и „Шпагин“, 10 ловни пушки и 5 пистолета – „Макаров“, „Глок“ и „Смит и Уесън“. Удивителното е, че складът е бил законно притежават, но след опит да стреля срещу полицаи „колекционерът“  все пак бил арестуван, след което бил приет за лечение в психиатрията. При друга спецакция през юни полицията иззе от двама 65-годишни мъже от пловдивското село Болярци скрити нарезни пушки, ловни карабини, заглушители, оптически мерник, 600 патрона от различен калибър и многобройни части за огнестрелни оръжия.

Подготовка за „всенародно въстание“?

Треската по придобиването на огнестрелни пушкала обаче не спира дотук. Според МВР към края на миналата година близо половината от 130-те хиляди частни собственици на един или повече пистолети са били бивши или сегашни служители на МВР и МО. При това тези служители и пенсионери притежават оръжията като частни лица и въобще ни ги носят когато са на работа, защото тогава им се зачислява служебно оръжие. И още нещо любопитно.  Този август независимото обединение „Протестна мрежа“ сезира прокуратурата, ДАНС и МС за дейността на т.нар. паравоенни организации в страната, каквато е  проруската „Шипка“. Според правозащитниците нейните членове открито проповядват нуждата от въоръжаване на населението за нуждите на някакво бъдещо „всенародно въстание“.

Автомат за всяко семейство

Не е тайна, че манията за въоръжаване е обхванала и европейските граждани. След терористичните актове в Германия дебатите около притежаването на оръжие от германците се засилват, а броя на желаещите да придобият несмъртоносни оръжия за самозащита се е увеличил. Преди изборите за Сенат в Чехия тази есен, някои кандидати вече издигнаха лозунги като „Автомат за всяко семейство“ и „Оръжие за всеки разумен гражданин“. Чешкият президент Милош Земан, който тези дни обеща на българския си колега Плевнелиев помощ от чешки полицаи за охрана на границата, неотдавна също призова гражданството да се въоръжава и дори призна, че съпругата му вече има разрешително и старателно стреля с дамския си пистолет по стрелбищата. В Словакия също се отчита скок в продажбите на огнестрелно оръжие и то при положение, че в двете Централно-европейски съседки засега няма нито бежанска криза, нито терористични заплахи.

Сватбарска стрелба или неизбежна самоотбрана?

Българското законодателство урежда както правата за притежание на оръжие, така и отговорностите при неговата употреба, ограничена единствено и само до защита на живота, здравето и личната собственост. Да, обаче в НК са посочени стриктните правила, които предвиждат личното оръжие да влиза в употреба само при неизбежна самоотбрана и много крайна необходимост. Най-малкото нарушаване на тези правила превръща стрелбата в тежко подсъдно деяние, което води до строги наказания. А в реалния живот, да не говорим за моменти на афект или под въздействието на алкохол и наркотици, използването на оръжие обикновено води до фатални последствия. И друго. Ако притежателят на пистолет да речем,  не е добре обучен да манипулира и стреля с него, често може сам да се превърне в жертва на собственото си оръжие.

Опасностите от въоръженото гражданство

Навсякъде има хора, които желаят да притежават оръжие и в това няма нищо лошо. Някои го използват за спорт и забавление, на други то дава усещане за по-голяма сигурност. Затова по принцип никой не оспорва правото за неговото притежаване. В България, обаче, все по-малко са гражданите, които вярват в законовото задължение на силовите органи да се грижат за тяхната сигурност на гражданите. И когато се почувстват уязвими и беззащитни, те инстинктивно започват да се въоръжават. Което вече става твърде опасно. И то не само на фона на тежката криминална престъпност и засилващата се битка срещу тероризма, но и защото българското гражданство отдавна вече се е въоръжило. При това много солидно при недостатъчен контрол.

Затова е любопитно да се проследи дали предстоящите дебати около изборите през есента ще засегнат и тази опасна тема свързана със сигурността на хората. Вероятността това да се случи е минимална, макар че въоръжаването на гражданите със сигурност ще бъде гореща тема както на българските популист-националисти, така и на крайно десните в Европа. А техните твърдения, че въоръжени гражданите ще са по-спокойни, са наивни. Защото подобни послания носят още повече напрежение и повишават чувството за страх в обществото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *