ДЖИХАДИСТИТЕ ОТ МАХАЛАТА „ТОКАЙТО“

Sofia mosk 03.12.201

Справедливо или не, съдът остави в ареста седемте задържани мюсюлмани от пазарджишкия квартал „Изток“. Според магистратите при акцията на ДАНС са открити редица доказателства, че всички те са изповядвали краен радикален ислям. С турски имена са само двама от задържаните, останалите, сред които има и жена, са с български имена. И тъй като кварталът с 30 хиляди жители е известен като ромски,  на пръв поглед излиза, че заподозряните джихадисти са част от 15-тината хиляди пазарджишки роми, приели исляма за своя религия през последното десетилетие.

„Само така изглежда, но не е вярно!“, опонира  пред ДВ проф.Евгения Иванова, която току-що се е завърнала от прочулия се пазарджишки квартал. „Трима от намиращите с ареста, включително и задържаната жена, са помаци, а не роми. Останалите са етнически българи и турци.  Никой, обаче, не спомена, нито отбеляза този факт в медиите. И понеже беше създадено впечатление, че заподозряните джихадисти са роми, а не турци или помаци, ДПС и Главното мюфтийство не си мръднаха пръста за тях, а това е много лошо“, се възмущава етноложката от НБУ

Бате Гойко, ти си мъж…

В  пазарджишкия квартал „Изток“ има десетина махали, в които сред ромите живеят християни, мюсюлмани, помаци и атеисти. Най-голямото  и известно гето сред тях е „Токайто“. Предполага се, че  странното название на махалата  идва от името  на индианския вожд Токай-ихто, герой на Карл Май, превърнал се в местен любимец с изпълнението на германският актьор от сръбски произход Гойко Митич във филма на някогашната ГДР „Синовете на Великата мечка“. В квартала се намира и частната джамия „Абу Бекир“, в двора на която преди няколко години е бил заснет  разпространения преди месец в социалните мрежи видеоклип с малкото дете, което символично екзекутира с дървения си меч свой връстник. След акцията на ДАНС, Главното мюфтийство в София побърза да обяви, че няма контрол върху въпросната джамия, защото била частна. В същото време Мюфтията на  Пазарджик призна пред централен всекидневник, че той лично „осъществява методическото ръководство и контрол над джамията“.

ДС и ромските махали

Юристът от ромски произход Орхан Тахир  е убеден, че въпросното  разминаване доказва, че обект на акцията на ДАНС е станала структура от самоорганизирали се по някакъв начин хора, останали извън наблюдението на специалните служби, които отдавна контролират изкъсо всичко и всеки в тези квартали. „Още в началото на миналия век ромските квартали са били особено привлекателни за различни чуждестранни мисионери, оттогава датира и най-ранната циганска църква в България която  е в Лом. Комисията по досиетата осветли как  първите пастори на тези мисии са били принуждавани да сътрудничат на комунистическата ДС “, уточнява правозащитникът. Той въобще не е съгласен с твърдението, че контрола върху ромските махали днес изцяло липсва . „Наблюдението там продължава да е много сериозно – 90 на сто от лихварите, сутеньорите, търговците на гласове, ходжите и хора от различните НПО активно сътрудничат на службите за сигурност и това го твърдя отговорно“, казва ромският правозащитник.

Ром-камикадзе?

Как при това положение в пазарджишкия ромски квартал е могло да има „клетка“ на Ислямска държава, както обяви шефът на ДАНС Писанчев? Възможно ли е  изповядващи исляма български роми да се конвертират в кръвожадни джихадисти след като никога не са преминавали военна подготовка, а и са на изключително ниско образователно равнище?

„Не, не е възможно !“,  веднага отсича проф.Евгения Иванова и задава шеговития контравъпрос: „А вие как си представяте български „ром-камикадзе“, да речем?“. Според нея всичко това се стоварва върху бедните ромски глави защото поради бедност тези хора са податливи на всякакви идеологеми и на какво ли още не, стига някой да им плаща. „Не изключвам да им дават пари за да  носят жените бурки, а най-малкото и те трябва да имат някой и друг лев за да си купят тези бурки“, е категорична етноложката от НБУ.

Юристът Орхан Тахир също отговаря риторично с въпрос :“А българи могат ли да станат главорези на ИДИЛ?“. Той пояснява, че в своята история ромите никога не са водили войни за територия или за власт, но са помагали на армията по време на войните. „В България никога не е имало ромска военна организация, терористично формарование или нещо подобно. Това говори, че подобни идеи отсъстват от културата и манталитета на тази общност. Обратно, притесненията днес по-скоро трябва да бъдат свързани със зараждащият се в крайното дясно пространство радикализъм, а не обвиненията да се прехвърлят от болната глава на здравата“, полемизира Орхан Тахир.

Глупавите тениски и клипове с калашници

Антонина Желязкова, социалн антрополог и историк, смята, че липсата на образование и работа са превърнали няколко поколения роми в естествен човешки ресурс за криминализирани практики, а паството на арестувания Ахмед Муса  търси изход от маргинализацията, стремейки се да промени своя социален и етнически статус. В интервю за печата /в.“Дневник“/ тези дни Антонина Желязкова предупреди, че ислямските настроения в ромските квартали не могат да се тушират толкова лесно, защото всяка силова акция, дори и оправдана, засилва преданността към духовния водач и проповядваните от него идеи. „За целта са необходими два паралелно и заедно действащи подхода: държавата да работи чрез своите образователни и социални институции в кварталите ежедневно, както и силен респект към закона, за да се знае, че всяка глупава и нахакана (тениски и клипове с калашници) демонстрация на привързаност или проповядване на джихадизъм ще бъде незабавно санкционирана“, обобщава в печата Антонина Желязкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *