ДА „ИЗКЪРТИШ МИВКАТА” НА ИЗБОРИТЕ

С наближаването на официалната предизборна кампания, която по искане на ДПС е възможно да се съкрати само на 20-тина дни, публичното политическо говорене в България започва да се превръща в проблем, за който сигнализираха през седмицата от фондация „Медийна демокрация”.
Откъде започна въпросния проблем и докъде може да доведе той?
Веселяшкият бумеранг на уличното говорене, хвърлен безотговорно в началото на демократичната слободия в политическото и медийно пространство преди 20 години, все по-често започва да цапардосва по главите не само българските политици и средства за осведомяване, но и вече няколко поколения млади българи, които стават все по-трудно разбираеми в общуването не само с по-възрастните, но и помежду си. Езиковият разпад, който, казват, предхождал националния, от изключение в началото на 80-те години днес се е превърнал в отблъскваща практика, която „извира” буквално отвсякъде – парламент, правителство, медии, училище, улица, дом.
Резултатите на голямо проучване, поръчано от американския Конгрес и осъществено в България от Центъра за психологически изследвания сочат, че

местните хлапаци псуват и се бият като ТВ-звезди.

Попитата от екрана вербална агресия се трансформира в словесно малтретиране и ругатни спрямо съученици и близки, а нерядко тя придобива и физически израз. Така нещо „много хубаво” в изказа на децата придобива формата „Къртя мивки”, а метафората „Да се направиш на пастет” означава, че си се напил наистина прекалено.
Особена музика за ухото на порядъчно обуначения вече български избирател представляват словесните схватки на публични фигури от категорията на министър-председателя Станишев и столичния кмет Борисов. „Разпищолването” на лидера на ГЕРБ, констатирано на висок глас пред медиите наскоро от премиера предизвика справедливия гняв на последния, който сравни тези слова с

„каруцарски израз от Банкя, който може да се чуе на гарата”.

download The Bridge to Nowhere

American Pie 2 full movie

Dead Heist movie Sleuth dvdrip

Принос в българската политическа лексика са и ласкавото определение на Станишев за опозицията, която той нарече в парламента „циркаджии”, а неговия съпартиец Ивелин Николов определи Борисов като „смешник”.
Този тип говорене неизбежно индуцира и ответните реакции на „влиятелни” представители на местното общество. В края на миналата година вездесъщият демиург на българската култура Азис във вестникарско интервю сподели скромно, че  неговият любим политик е „Сергей Станишев, който му се струва изключително секси”. Подобно духовно откровение направи и енорийски свещеник от Кърджали, който пред самия премиер отрони признанието: „С извинение, г-н Станишев, вие сте пич!”.

Така констатациите на мониторинга на фондация „Медийна демокрация” за фалиралото „политическо говорене”, за опитите на „политическото да заговори на други езици, близки до всекидневното битово говорене”, както и за „пълната липса на култура на дебата” вероятно са точни и верни, но какво от това?

Изборите са на прага и целта в тях оправдава средствата! Нищо, че всички в държавата стават „шмиргели”, както днес младите определят най-задръстените си връстници.Важното е “купона да тече…”

The Cake Eaters psp

Dead End movie download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *