ДА СИ КУПИШ БРЮКСЕЛ И СТРАСБУРГ?

След окончателната регистрация на 10 партии и 3 коалиции за депутатски места в Европейския парламент, в България започва същинската предизборна надпревара за вота на 7 юни.
Политическите централи, които ще участвуват в изборите, вече са номерирани и надеждата на много от тях, че не толкова името на партията или коалицията, а запомнящото се номерче на бюлетините ще допринесе за така мечтания успех в битката за 17-те български кресла в Европейския парламент, засега остава жива.
Едно, обаче, са очакванията на политическите сили, друго са надеждите на конкретните кандидати в листите, които до последния момент ще пресмятат, дали позицията им е избираема на фона на очакваната традиционно ниска избирателна активност. Защото ако прогнозите за 30-тина процента гласували избиратели се потвърдят, главните печеливши ще бъдат партиите с твърди електорати, като БСП, ДПС и „Атака”, а смятаната за фаворит на тези избори ГЕРБ евентуално би могла да се пребори за 5 мандата. Засега шансовете на все пак

оцелялата след тежки организационни драми  „Синя коалиция”

да вкара водачката на своята листа в европарламента са повече от съмнителни. Което означава, че ако за втори път традиционната десница не успее да произведе свой представител в най-голямата фракция на европарламента  – Европейската народна партия –  тя вече без никакви колебания ще припознае ГЕРБ за единствената реална дясна формация в България.
След огласяването на листите на партиите и коалициите, участващи в евровота, отново възниква въпроса за платените места на кандидатите. С голяма степен на сигурност може да се прогнозира, че проблема ще превърне в един от акцентите на предизборната надпревара, която ще бъде наблюдаванa особено внимателно от Брюксел.
Европейски експерти твърдят, че макар и срещано на Стария континент,

купуването на евродепатутски места не е масова практика.

За набралата солиден опит в този бизнес България съществуват няколко възможности за подобна търговия. Едната е лично или чрез подставено лице да финансираш съответната политическа сила с крупна сума и/или друг подарък, като медийно време, услуги на издателство, печатница, полезни чуждестранни и местни делови контакти, срещу избираемо място в листата. Друга възможност е влиятелен политически или финансов спонсор да се договори с партийните лидери за попадането на конкретни хора сред кандидатите. Не бива да се изключва и абсурдната практика с пазаруването на недостигащи за съответния кандидат гласове. Формално всичко това трудно се приема за нарушение на закона, тъй като е сложно доказуемо.
Естествено, в хода на започващата официална предизборна кампания, която вече се очертава като ожесточена и особено безпощадна, ще бъдат употребени огромни количества лепкава смес от изобилните в България пръст и вода, но това едва ли ще подбере успешно най-добрите кандидати за европарламента. По-скоро редица от тях ще се озоват в Брюксел и Страсбург с доста окаляно реноме, от което не печелят нито те, нито държавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *