ДАЛАВЕРАТА „ПРОСТИТУЦИЯ”

Ще се задави ли някой от българската секс „Салата Цезар”? Кой пали „червени фенери” в Европа  и къде се печели най-добре от свежа женска плът? Належащо ли е легализирането на най-древната професия в България?

Някогашна конкурсна красавица тези дни изброи пред софийски съд тарифите за проституция на момичетата от популярна модна агенция и разказа подробности за тяхната клиентела от „способни мъже, които искали да плащат за секс услуги”. Медии съобщиха, че сред любителите на „Салата Цезар” / това е интернет-паролата за избор на оферти за свежа женска плът/, се мъдрели имена на депутати и бизнесмени, чието огласяване би могло да повиши допълнително градусите на обичайните летни скандали. Показателно е, че словоохотливата свидетелка била арестувана със съпруга си и млада приятелка непосредствено преди отлитането им за Брюксел, където предстояло откриване на поредния български офис с „червени фенери” на входа. През миналата седмица апелативният съд в белгийската столица вкара последователно зад решетките за по 5 и 7 години две „наши” момчета- сводници и нареди конфискация на придобитото с парите от европейския им бизнес имущество в България. Съвместна спецакция на Европол и Евроюст  във Франция, Полша, Белгия и България в средата на юни доведе до разбиването на мрежа за проституция на млади българки във Франция и Белгия и до ареста на деветима заподозряни.
Много сме, силни сме!
Според изследване за организираната престъпност на Центъра за изследване на демокрацията през април, практикуващите в чужбина и контролирани от българската мафия проститутки са между 11 и 21 хиляди и годишно те генерират близо милиард и половина евро печалба. Неотдавна на семинар за противодействие трафика на хора в Бургас, самият вицепремиер и  вътрешен министър Цветан Цветанов огласи разтърсващата новина, че за осем години чрез продажба на тялото си българка в Холандия е спечелила немислимите за местните условия  4 милиона евро!  В нейната елитна професионална група, естествено, не влизат проституиращите в България. Според данни на МВР за 2010 г. цитирани от фондация „РискМонитор” те са близо 1500, но редица НПО смятат, че реално броят им се движи между 5 – 8 хиляди човека. Тъй като  80 на сто от тях практикуват в най-ниския слой – уличната проституция, където тарифите са между 5 и 15 евро – фондацията е изчислила, че ако местните секс-труженички работят средно по 300 дни, годишният им оборот  надхвърля 200 милиона евро.
Бизнес като всеки друг
Щом като съществуват стабилно търсене, предлагане и такива сериозни печалби, логично е всички  пречки пред бизнеса да се отстраняват за да може той да проспесира. В началото на юни, например, експерти от академичните среди се обявиха твърдо за легализиране на проституцията, тъй като тя вече не представлявала обществена опасност, търсенето й било голямо и обществото изпитвало  нужда от нейните услуги. По време на обществен дебат в София по повод политиките за регулиране на проституцията и трафика на хора,  социолози посочиха, че 35 на сто от анкетирани по темата граждани подкрепят легализирането на професията, още повече, че тя дори не е инкриминирана в българското законодателство. Юристи от своя страна определиха за безнадеждно остаряли все още битуващите схващания, че услугата не може да се предлага легално, проституиращите не са в състояние да придобиват социални права и приходите им захранват само сивия сектор и призоваха час по-скоро да бъдат предприети мерки за легализиране на най-древната професия.
Да градим живота нов!
Вероятно за да се подгрее предварително крилатата идея, в началото на лятото ентусиазирани електронни медии дадоха необичайно широка трибуна на  известна в бранша доайенка на платената любов. От тв-екран тя обяви намерението си да основе синдикат на българските проститутки, който да ги брани от ненаситните за глоби ченгета и призова колежките си от Околовръстното шосе в София масово да се включат в трудов съботник за хигиенизиране на опасно замърсените си работни обекти. Въпреки разгласата и старателно подготвените гумени ръкавици, метли  и найлонови  чували за боклук, независимо от обещаните „малки подаръци”, поради липса на участнички инициативата претърпя провал.
Причината? Вероятно повечето труженички вече са се намирали на път към морето или за чужбина, а на останалите просто им е станало неудобно. От прекалено засиленото медийно внимание, естествено.

2 thoughts on “ДАЛАВЕРАТА „ПРОСТИТУЦИЯ”

  1. георги асьов

    Уважаеми г-н Папакочев, пише ви Георги Асьов, журналист от пенсионерския вестник Минаха години. Това е седмичен вестник, който излиза всеки вторник от март 2010 г. насам. Тиражът в момента е 136 хил. бройки. Бихме искали да се свържем с вас за евентуално интервю. Ще ви бъдем много задължени, ако ни изпратите имейл адрес или номер на телефон, на който бихме могли да обясним по-подробно за какво става дума.

    С уважение: Георги Асьов, в. Минаха години

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *