ГРОТЕСКИ

Изтръпнало от страховете около задълбочаващата се икономическа и социална криза както и от посланията на управляващите за нов властови мандат, тези дни българското общество  стана свидетел на  поредните гротескни явления.
В края на седмицата построеният специално за конгресите на бившата комунистическа партия „Национален дворец на културата” в София се беше превърнал в истинско Вавилонско стълпотворение. Хилядите посетители на традиционните за този сезон разпродажби на дрехи и кинкалерия се блъскаха по входовете на овехтялата и неподдържана сграда с костюмираните делегати на поредния партиен форум на управляващата социалистическа партия, преминавайки под гордите надписи на фасадата „Създаваме по-добро бъдеще”  и „Произведено в България”.
Произведеното в България през уикенда „по-добро бъдеще” придоби конкретни очертания с преизбирането на познатите „делегирани” лица във висшето партийно ръководство – двамата изгонени от правителството на Станишев под натиска на ЕС с подозрения за корупция бивши министри, както и с новата „звезда” на партията  –  настоящият директор на Международния панаир в Пловдив, чието

израстване в партийните редици, започнало от свинекомплекса в село Маноле

и преминало през доходния хранителен и туристически бизнес го „изстрелва”  само за броени месеци до зам.-председателския пост на БСП в Града на тепетата. Същият този много забогатял пловдивски европеец нарича себе си „успял бизнесмен” и категорично отрича, че е олигарх.
За разлика от природата, която с първата си зимна виелица създаде известен дискомфорт на делегатите на партийния форум, известните със своята демократичност и либерализъм български медии осигуриха трогателно безкритичен уют  и „покритие” на събитието. Дори повече – според експерти самата Комисия по досиетата е взела безпрецедентното досега решение да не нарушава добрия тон на конгреса и

да отложи огласяването на бившите агенти от БНТ

за тази седмица, събитие, очаквано с твърде голямо любопитство. А за да няма никакви медийни изненади от типа на „лично отмъщение”, един от гледаните телевизионни канали най-сетне реши да отърве аудиторията си от екранното присъствие на известен доносник на комунистическите тайни служби, а напоследък прочул се и като изнудвач, който от доста години „под прикритие” се подвизава в ефира като телевизионен журналист.
Най-гротескни през тези дни, обаче, изглеждаха актьорите от миманса на голямата публична драма – обикновените български граждани. Шашардисани от надвисналите върху тях ценови лавини на парно, електроенергия, храни, ужасени от надигащата се вълна от уволнения, отвратени от корумпирания си и крадлив политически елит и напълно нестабилни върху скованите от непочистения лед улици, те безуспешно се опитваха да се преструват на  нормални и усмихнати. Дори на път за болницата със изпочупени от подхлъзванията ръце и крака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *