ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО ЕМИГРИРАНЕ

Защо дори свещениците бягат от България? Възможна ли е административна емиграция на цяло село? Кой, всъщност, изхранва възрастните българи?

Миналата година в гр. Гоце Делчев местен тютюнопроизводител попита Бойко Борисов: „Като ще строите магистрали, питате ли се кой ще ходи по тях?”. В отговор вбесеният премиер тутакси изригна, че това било най-глупавото изказване, което е чул, накоха околните с „Ходете си с магарета тогава!”, после саркастично ги попита:”Да не би да сте избягали досега, като нямате пътища?”. След което щедро обеща да върне всички българи от чужбина след като приключат неговите строителни мега-проекти.
Година по-късно малцина са се върнали заради положения асфалт, но от официалните данни на Евростат стана ясно, че въпреки кризата през 2011 година около 100 хиляди българи са намерили препитание в страните на ЕС, като близо 30 на сто от емигриралите продължават да живеят в тежко поразената икономически Испания, 15 на сто в затягащата здраво колана Великобритания и 13 на сто в Германия. По неофициални данни броят на българите, които търсят и намират сезонна работа в рамките на страните от ЕС достига половин милион души всяка година. През октомври  пресата цитира данни на БНБ, според които за първите осем месеца на тази година въпреки кризата в Европа, емигрантите са превели на близките си в България 536 милиона евро, като за цялата минала година сумата е възлизала на 770 милиона евро.
От България вече бягат практически всички
Проучване  на КТ „Подкрепа” през август посочи, че 37 на сто от анкетираните близо 1300 човека са декларирали, че биха заминали да работят в чужбина / за сравнение – през миналата година те са били 33 на сто/. Освен към споменатите  вече Великобритания, Германия и Испания, 35 на сто от участниците в запитването са обявили, че биха се насочили към Италия и Гърция, смятани за особено тежко поразени от икономическата криза. Профсъюзът цитира и данни на Евростат и националната статистика, според които годишно 20-25 хиляди българи на възраст между 25-39 години емигрират от родината си. Сред тях са квалифицирани лекари, медицински сестри, IT специалисти, инженери, строителни работници и пенсионерки с добро здраве, които работят като домашни помощнички в Европа. И не само те! Според Свещеническия синдикат към КТ „Подкрепа” да служат в Македония и Гърция масово заминавали и български попове, които заработвали там между 800 и 1000 евро месечно – сума значително по-достойна от 160-те евро, които получават в родината си.
Села-емигранти
Дори повече. За първи път в демократичната история на страната възмутено от мизерията и незаинтересоваността на държавата хората от две крайгранични български села пожелаха публично землищата им да преминат административно към съседна Гърция. В края на октомври жителите на крайграничното родопско село Црънча написаха писмо до гръцкия посланик в София, в което настояват за „специална процедура за прехвърляне на тяхното и съседното село Бръщен към област Драма или Кавала”, тъй като вече 20 години не могат да възстановят собствеността си върху земята. В репортаж за печата жители на  с.Црънча обясняват: “В Гърция земята и земеделците се уважват, у нас на почит са само далавераджиите. Затова искаме да минем административно към съседната държава”.
Забележете, тези наивни хора мечтаят да емигрират административно от  своята родина, която по хвалбите на премиера Борисов „е втора в Европа по нисък външен дълг с под 2 % бюджетен дефицит”, към съседна Гърция, превърнала се в нарицателно име в  ЕС със своите затънали в борчове финансова система и икономика! Защо ли? Отговор на въпроса даде в интервю за централен всекидневник през лятото българката Костадинка Кунева, която беше залята с киселина защото синдикално защитаваше правата на чистачите в Атина. На въпрос дали гърците са по-зле от българите, жената отговори: „Това е лъжа. Дългът им е по-голям от нашия, да. Перспективата им може би е по-мрачна. Но засега хората в Гърция живеят много по-добре от нашите. Имат икономически запаси и имоти, от които вземат наеми. Въпреки това са на улицата и се борят за правата си. А българите робски си мълчат. Чакат да дойде я царя, я някой друг герой да ги направи щастливи и богати. Но такова чудо няма да стане”.
Без коментар
В началото на седмицата в Братислава министър-председателят Бойко Борисов обвини „някои държави, сред които и Германия” за провала на българското членство в Шенген и поясни, че страната харчела огромни пари, за да охранява външните граници на ЕС от миграционния натиск на бягащите от войната сирийски граждани. По данни на Държавната агенция за бежанците през август и септември техният брой в България е достигнал 183 човека.
През септември държавните социолози от НЦИОМ констатираха в свое изследване, че 14 на сто от  над 7-те милиона българи /това са грубо 980 хиляди човека!/ искат да напуснат родината си, при това – завинаги!
Което прави сравненията и коментарите наистина излишни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *