ГОЛМАЙСТОРЪТ-ТРЕНЬОР И ПАРТИЙНИЯ МУ ОТБОР

Президентът Георги Първанов обяви официално намерението си да застане начело на  изпълнителната власт след парламентарните избори през 2013 година.
Как се стигна до това решение?
В разгара на суетнята около създаването на президентската формация АБВ /Алтернатива за българско възраждане/ в началото на миналия ноември, вторият след премиера Борисов  високопоставен политически футболист на страната и нейн сегашен държавен глава заяви, че винаги е бил „плеймейкър”, който иска да създаде истински голмайстори. В понеделник отиващият си от поста  разпределител на игричките в центъра на политическия терен обяви  недвусмислено по телевизията, че силно желае да продължи да вкарва голове, но вече от голмайсторската позиция на бъдещ премиер. За целта неговият политически проект, досега деклариран само като „лаборатория на нови идеи и инициативи”, предстои да се превърне в добре структурирана партия, която, обединила възможни, невъзможни  и позабравени играчи от местно махленско ниво, ще се появи сред формациите от А – група и  ще се състезава за  изпълнителната власт.
Аз искам! Ама много искам!
Още в края на март президентът Първанов нетърпеливо изплю камъчето на своите намерения, когато в непринуден разговор посъветва симпатизантите си от гр.Монтана да не съжаляват, че не може да се кандидатира за трети мандат, тъй като било  „възможно на други избори в бъдеще” да могат да гласуват  отново за него. Вярно, преди това в компанията на австрийския си колега Хайнц Фишер във Виена беше заобиколил въпроса на местни журналисти за проекта АБВ с уверението, че ще обиколи Австрия след края на мандата си като турист, макар тогава едва ли някой да е подозирал, че въпросната обиколка може да е и на рециклиран партиен лидер, който търси международна подкрепа. Сега, обаче, бъдещият г-н Първанов, както премиера Борисов обяви, че ще го нарича след основаването на АБВ, вече говори за партийна стратегия /„АБВ не е спринтьор, а се развива като маратонец”/, за кастинг на кадри, които „да стават”, за изграждане на виртуална „пирамида на властта” с предварително ясни не само премиер, министри, но и управленци до ниво зам.-министри и директори на дирекции. Дори повече, той пледира бъдещия премиер и неговото мнозинство да получели „нормално наследство”, нещо, което при сегашното управление щяло да бъде много трудно…
Любимец 13
По всичко личи, че сюрпризите на новия „голмайстор”  и неговия политическа единайсеторка от „Алтернативното възраждане” предстоят и техните действия ще будят нарастващ интерес. Като, например, поведението им около финалите на президентското и местно дерби тази есен, както и комбинациите по привличане на запалянковци от агитката на „Солни пазар”, където е фен-клуба на БСП. Заострено внимание следва да се отдели  и към дейността по осигуряване дисциплината по трибуните на политическото игрище от многобройните  „агенти под прикритие”, които дължат на своя някогашен колега от тайните служби огромна признателност за чадъра над тях  и оказваните им добринки. Както и към старите „рефери” във видовете власти, които по традиция предопределят изхода на всеки властови мач.
Така българските политически запалянковци могат да са доволни – новата футболна гарнитура начело с треньора – голмайстор, вече е факт. Да ни е честита, впрочем!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *