ГЕРБ МЕЖДУ „СЦИЛА И ХАРИБДА”

Успоредно със спешните действия по съставяне на следващото правителство на България, победителката в неделните избори, партия ГЕРБ, започва и консултации по конституирането на новото парламентарно мнозинство.
Тези стъпки на новите управляващи започнаха да привличат рояците мераклии за парченцата от баницата на властта.
Още в изборната нощ, когато победителят в изборите за 41-вия български парламент беше вече известен, на традиционните си пресконференции лидерите  на повечето загубили политически формации подеха традиционно-баналния ритуал по „омайване” на новите властници.
Получилите по-малко от 7 процентова подкрепа лидери на десницата след като се „застраховаха” с условието, че няма да водят никакви пазарлъци за участие в кабинета и предупредиха за нуждата от силна политическа воля и много решителност на следващото управление, подхвърлиха, просто така,  че „тежките задачи изискват компетентност и сигурна експертиза”, каквито ги има в тяхната коалиция и че с това „могат да бъдат полезни”. Дори повече, традиционната десница, по думите на лидера на СДС Мартин Димитров, определи себе си като

„златния ключ” на бъдещото управление,

което макар и с 20-тина депутати, щяло да държи мнозинството в НС.
Знаменателни бяха и думите на артикулирания лидер на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев, който от „висотата” на постигнатите от неговата партия мъничко над бариерните 4 процента, обеща да не „изнудва никого за места в бъдещото правителство”, да подкрепи ГЕРБ и при нужда, забележете,  да „подсили отделни министерства” с професионалисти от своята формация.
Дори еднозначно недолюбваната в местната и европейска политическа среда „Атака” чрез своя лидер обяви, че ако получи покана за разговор в управлението, а такава все още нямало, като „европейски политик” той би преговарял, но не на всяка цена и само при условие, че „българския национален интерес е защитен”.
Всички тези

трели на властовия копнеж

трябваше да бъдат чути от ГЕРБ на съответното партийно-лидерско равнище, макар че на по-ниските нива офертите вече се хвърлят директно и съвсем откровено. В интервю по държавната телевизия номинираният за нов министър на финансите експерт от Световната банка Симеон Дянков даде да се разбере, че хора от икономическото ведомство вече са го информирали за продължаващи далавери на досегашното правителство. Подобни водопади от „добронамерена” и „безкористна”  информация отдавна се изливат към екипа на Бойко Борисов от вътрешното, външното, военното министерство, постилат  се шарени килимчета към победителите не само от държавните ведомства и организации, но и от средите на бизнеса, на „постоянното присъствие” в политиката на будната интелигенция и, което е особено симптоматично, от страна на всякакви медии, национални и частни, в миналото „прегрешавали” по една или друга причина, в отношението си към бъдещия премиер и неговата партия.
Така само броени часове след изборната си победа, политическата гемия на ГЕРБ навлезе между страховитите скали на българските Сцила и Харибда, опасните сирени, които с песните си завличат моряците на дъното, вече надуват бузи. Единствено от твърдостта  на генерала-Одисей  и неговия екипаж ще зависи дали първото „митично”  изпитание на новата власт ще бъде преодоляно успешно и  корабът ще навлезе за плаване в бурното открито море на икономическата рецесия и световната финансова криза
Екипаж, който поема тежки ангажименти в трудни времена пред силно недоволните и бедни свои сънародници. И отговорни задължения пред своите партньори в Европа и демократичния свят, естествено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *