ГЕРБ И НЕГОВИЯТ РУБИКОН

Седмица след началото на специализираната полицейска операция „Октопод”  продължават политическите трусове, предизвикани от ареста на бившия таен съветник в ДАНС с прозвището „Трактора”. И докато мнозина уплашено се питат докъде е готово да стигне управлението в битката срещу пипалата на мафията във властта, в публичното пространство прозвучаха  и някои важни припомняния.
Ако се върнем осем месеца назад, когато партията ГЕРБ спечели парламентарния вот, и възстановим първите реакции на тази победа, ще си припомним основната причина, поради която някогашният главен секретар на МВР и кмет на София Бойко Борисов спечели доверието на избирателите. Още с основаването на политическата формация Граждани за европейско развитие на България през 2006 година беше заявена нейната основна цел – слагане край на свръхзабогатяването на олигархията, на мафиотските убийства и на дебелите пликове с пачки, които пълнят чекмеджетата на политиците като рушвет. Показателен за настроенията в София е репортажът на Германското национално радио излъчен в следизборните дни. След като отбелязват, че „Бойко е новият герой и голямата надежда на българите за промени”, германските журналисти припомнят на своите слушатели: „България е “черната овца” на Европейския съюз – държавни злоупотреби, подкупи, организирана престъпност – всичко това остава все още ненаказано. Мъж като Борисов идва тъкмо навреме. Той олицетворява копнежа на много българи за законност и уредена европейска държава”.

Война на световете

Тези дни българският министър-председател вече говори публично за „война” на държавата срещу престъпността, в която няма никакво значение „кой е премиер, кой е министър и кой шеф на служби”. Всеки от нас е длъжен да си извърви пътя, който гласоподавателите са му посочили, казва Бойко Борисов и се зарича:”Ние ще стигнем до края!”
Засега хората все още вярват на своя премиер и неговите министри. Въпреки тежкото наследство, получено от управлението на тристранната коалиция, независимо от ударите на кризата върху най-корумпираната и слаба европейска икономика, довели до драстично затягане на коланите за населението, обществената подкрепа за Борисов продължава да е висока. Надеждата, че през 21-вата година от прехода някой ще намери сили да отреже пипалата на срасналата се с властта мафия и ще вкара зад решетките поне някои от нейните най-арогантни представители, продължава да помпа доверието към сегашното управление.

Рамо, рамо, друже мой!

Припомняне за мисията на ГЕРБ направи още в първите часове на операция „Октопод” американският посланик в София Уорлик, който каза, че вярва в решенията на премиера и правителството да се справят с „несправедливостите”, но че тези решения трябва да бъдат „устойчиви и постоянни”. Непосредствено преди полицейската акция германският посланик Матиас Хьопфнер припомни пред Българската търговско-промишлена палата, че „Брюксел очаква да се регистрира напредък освен по линия на борбата с “грубата” престъпност (дрога, грабежи, отвличания) също така и по отношение на икономическата престъпност на високо ниво, която е свързана с явлението корупция”. В този смисъл подкрепа изразиха и дипломатически представители на останалите европейски партньорки на страната.
Така, независимо от рисковете и сложността на първата реална акция на кабинета срещу връзките на организираната престъпност с високите етажи на властта, въпреки непредвидимите капани и опасности за управлението, на които неминуемо ще се натъкне  специализираната полицейска операция в процеса на своето развитие, без оглед на евентуалните последствия от изваждането на публичен показ на кирливите корупционни и ченгесарски ризи на предходите пет кабинета, управлявали страната през годините на прехода, ГЕРБ и неговия лидер преминаха своя „Рубикон” и навлязоха със сила в територията на мафията.
Оттук нататък, както призна премиерът Борисов,  успех ще има онзи, който издържи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *