ГАРДЕРОБЪТ НА АГЕНТИТЕ НА ЩАЗИ

STASI 1 STASI 3STASI 4 29.09.2014  Тайният служител на  ЩАЗИ е трябвало да носи на главата си ушанка. Също тъмни  слънчеви очила. Както и  фалшиви мустаци. Това става ясно  от наръчниците на репресивното ведомство на бившата ГДР, които  от днес могат да бъдат видяни  в сградата на  Гьоте-институт в Прага, съобщава чешката телевизия CT-24. В сградата на бившето посолство на ГДР в чешката столица се прожектират  и оригинални фотографии открити сред  документите източногерманската тайна служба.

Проектът за изложбата е дело на 36-годишният Симон Менер,  визуален художник от провинция Баден-Вюртенберг. Авторът е прекарал в архивите на ЩАЗИ повече от 2 години където е успял да събере богат образен материал за своя проект. Показаните оригинални наръчници за агентите и доносниците на ЩАЗИ дават детайлна представа за това как е било необходимо да се дегизира агента за да не буди подозрение, какви перуки  е трябвало да използува, каква прическа да носи и дори  какви сигнали да подава, когато се е намирал в личния си автомобил.

STASI 2

На фотографиите са заснети действителни тайни агенти, някои от които суетно са се снимали сами – как си слагат перуки и изкуствени мустаци, как тренират „близък бой“ и други подобни агентурни дейности.

ЩАЗИ  е действала в бившата ГДР от 1950 година. Наименованието й е съкръщение от инициалите на  тогавашното източноерманско Министерство на държавната сигурност/ Ministerium f?r Staatssicherheit/ . Службата  е била наричана „Щит и меч на партията“ и е имала неограничени правомощия. В края на съществуването на ЩАЗИ в репресивното ведомство са работели 91 хиляди кадрови офицери както и 189 хиляди тайни агенти. ЩАЗИ е била най-мощната и най-голяма тайна служба спрямо броя на населението в историята на Германия –  на всеки 180 граждани на бившата ГДР се е падал по един таен агент. Съветският КГБ е имал по един агент на 595 граждани, а нацисткото Гестапо – едва по един  служител на 8500 човека, отбелязва чешкия тв-канал CT-24.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *