ГАЗОВА „РАПСОДИЯ В СИНЬО”

Започващата на 24 април  в София двудневна международна конференция „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство”, въпреки отказът за участие на руския президент Путин,  се превърна в основно за седмицата външнополитическо събитие.
Организирането на шумни и скъпи международни прояви от малки и бедни държави обикновено се възприема като израз на тежък национален комплекс на текущото управление, комплекс, към който цивилизования свят като правило се отнася със снизходително разбиране и дипломатично внимание.
В случая със заченатата в най-тежките дни на предизвиканата от Русия и Украйна януарска газова криза международна конференция, представяна официално като резултат от „двугодишни диалози на сегашното държавно ръководство на България с лидерите на страни от Централна Азия и района на Каспийско море”, нещата са по-различни, доколкото в заглавието на форума и заявените предварително интереси, неизменно фигурират Европа и ЕС. Географската възможност черноморска България да се превърне във фокус на планирания Южен газов коридор, както и безпроблемния на пръв поглед диалог, който социалистическото ръководство продължава да поддържа  с цялото постсъветско политическо пространство, дават надежди ако не да се помогне, то поне да се улеснят действително значимите разговори по въпроса за газовите доставки между ЕС и Москва, от една страна и Брюксел и производителките на синьо гориво от Централна Азия, от друга.

Кои, обаче, са трудностите в подобно начинание? Big Buck Bunny video

Въпреки участието на представители от 30 държави и международни организации в софийската енергийна конференция, тя се организира само седмица преди насрочения за 7 май в столицата на ротационната председателка на ЕС Чехия среща „ЕС – Каспийски регион”, чиято политическа и най-вече икономическа тежест, ще бъде несравнимо по-голяма от софийския форум. Независимо от уверението на американския президент Барак Обама, дадено на срещата на върха на НАТО в Страсбург на президента Първанов, че Вашингтон ще изпрати свой представител на форума, и че Белия дом „цени”, а не „подкрепя” българската роля в търсенето на нови решения и гаранции в областта на енергийната сигурност, с голяма степен на вероятност

започващото днес в НДК събитие ще премине под фанфарите на Москва и „Газпром”,

buy The 50 Worst Movies Ever Made

Trinity and Beyond full movie Love in the Afternoon movie

като ще бъде внимателно наблюдавано от европейските партньори на страната – домакин. Показателни в това отношение са думите на помощник – държавния секретар на САЩ Матю Брайза, казани в интервю за български седмичник, че „уникалната перспектива на българите от една страна са близките отношения с Русия, и в същото време усещането какво е да си твърде зависим от нея”.
Доколко свиканата в навечерието на двойните избори в България международна газова среща ще произведе някакви резултати или ще остане в хрониките като поредния скъпо струващ за данъкоплатците политически рекламен ход за сегашното управление, предстои да разберем. Макар и  отсега да може да се забележи, че мечтанията за превръщането на София в ежегоден „енергиен Давос”, са силно романтични. Дори повече – макар да галят сетивата на сегашното управление като „Рапсодия в синьо” на Гершуин, те са нереални.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *