В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА КОКОШКАРИТЕ

Според проучване на НЦИОМ от седмицата, успоредно със срива на гражданското доверие към българската прокуратура и съд, МВР се оказва най-уважаваната държавна институция.
Какво, всъщност, дава основание на анкетираните за подобна оценка на дейността на силовото ведомство?
Констатациите на официалната държавна социологическа агенция за стремглаво покачващото се доверие към вътрешното министерство бяха потвърдени индиректно и от официално изнесената информация, че само за първите три месеца от годината ведомството е събрало от  частни лица дарения за над 3 милиона евро. С подаръци в пари, компютри, принтери, вероятно също с облекло и обувки за униформените, заможни българи щедро  са изразили високата си оценка за полезния  труд на органите и дълбоката си благодарност за това, че те им осигуряват условия за спокоен бизнес, забавления и почивка. Даренията бяха обявени за безкористни, въпреки показаният по телевизиите списък на десетки луксозни возила и регистрационните им номера, които в никакъв случай не трябвало да бъдат спирани от пътните полицаи, както и въпреки опасенията, че щедро подарената електроника, да речем, освен за униформените си ползватели може да „работи” и за едни други хора, които дават мило и драго да научават овреме помислите и плановете на своите бенефициенти.
Нашата полиция ни пази
Изграждането на доверие и уважение към блюстителите на реда всъщност е черна и безнадеждна дейност, особено в България. И то не защото за ПР-акциите на вътрешното министерство не се хвърлят значителни средства, не се поръчват тематични естрадни песни или униформени танцьори не представят по сцените жанрови МВР-казачоци /по Тодорживково и Григоршопово време ансамбълът на милицията с цървули и потури потропваше копаница, но днес това е някакси непрестижно, все пак/. Съвсем не. Просто озверялите от кризата престъпници от всякакъв ранг, вид, квалификация и специалност, чийто брой расте пропорционално с увеличаването на безработицата и масовата сиромашия, не дават нито миг възможност на органите да се насладят на своята популярност.
Да транжираш жив кон
Ето, например, тези дни баща и син от някакво бедно селце край Славяново успяли ловко за задигнат през малка дупка 500 кокошки от градския птицезавод и да ги транспортират с каруцата си до къщи. Хванали ги, естествено, но подобен „кокошкарски” успех не носи нито доверие, нито престиж за униформените. Както и показната миналогодишна акция в Кюстендилско, когато само за два часа полицаите откриха крадците на 170 кг трупно конско месо, добито от животното на паднала от полуразрушен мост каруца. Тогава четирима ловки юнаци бяха успели не само да заколят коня, да го обезкостят и скрият, но и да потърсят клиенти за месото, а пострадалият собственик на каруцата след инцидента беше открил единствено копитата на клетото животно. След солидно дирене в началото на годината плевенски полицаи успоткриха в пункт за изкупуване на вторични суровини почти нов трактор, откраднат от строителен обект в града. Крадецът го продал за смешна сума като старо желязо.
Райони на бедствие
Това са само детайли от ставащата все по-богата и живописна картина на престъпността, за която мнозина МВР-шефове днс биха искали да се говори като за покойник – или хубаво, или нищо. Хубаво, когато престъпникът е заловен, нищо, когато все още го търсят или съдът го е пуснал от ареста поради липса на качествени доказателства. За разочарование на правоохранителите органи масовият бандидизъм в страната се увеличава със застрашителни темпове и сега, още в началото на туристическия сезон и летните отпуски, на черноморските курорти  и големите градове вече се гледа като на райони на истинско бедствие. А за авторитета на правоохранителните органи говорят и други показателни данни от тази пролет, когато се оказа, че в страната „висят” над 600 хиляди дела срещу неизвестен извършител, а половин милион разследвания бяха прекратени поради изтекла давност. Което подсказва, че извършителите на над един милион не сложни, а обикновени „кокошкарски” престъпления, се разхождат на свобода, а може би позамогналите се дори стават спонсори на добрата българска полиция. На която, както се апелира в тематичната песен, хората трябва „да подарят цвете и да я запомнят добре”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *