В ОЧАКВАНЕ НА "КОНДИ"

04.07.2008

Едно от събитията на отминаващата седмица се оказа очакваното в сряда идната седмица внезапно посещение на американската държавна секретарка Кондолиза Райс в София.
Кое провокира тази визита само три седмици след посещението на премиера Сергей Станишев в Белия дом?
По съображения за сигурност САЩ не обявяват подробности около предстоящи обиколки на високопоставени представители на Белия дом или Държавния департамент в чужбина, но този път стана ясно, че в рамките на поредната си европейска обиколка, вероятно в последния момент, държавната секретарка на САЩ Кондолиза Райс е включила и България. За 5-те часа, които нейната предварителна програма предвижда, тя трябва да разговаря с премиера Сергей Станишев, който само преди 3 седмици чу рутинните похвали от президента Буш в Белия дом преминали през напредъка по свалянето на визите, през борбата с корупцията до трудните решения за изпращане на войски в Афганистан и Ирак, както и да бъде декорирана от държавния глава Първанов с орден „Стара планина” за нейния принос за освобождаването на българските медици в Либия.

Защо, все пак, първата дипломатка на САЩ решава да се отбие за втори път в София към края на своята активна кариера?

Едва ли за да бъде посрещната на летището отново, както през април 2006 година, от безоблачния тогава световен шампион по фигурно пързаляне Стависки, който днес води тежки юридически битки за да отърве затвора заради убийство и осакатяване на хора при пияно шофиране. Едва ли за да потвърди отново определението на своя шеф в Белия дом за Станишев, в когото Буш видя българският „Мистер Клиин”, сиреч „Господин Почтеност”, когато ЕК е спряла финансирането по ключови програми за България с основателни подозрения за корупция. Най-малко повод за визитата е награждаването й с поредния казионен местен орден.
Най-вероятна основна тема на разговорите ще бъдат съвместните американо -български военни съоръжения, които започват да действат пълноценно на българска територия и които, заедно с техните румънски аналози, биха могли да се превърнат в

ценни стратегически бази за евентуално нападение срещу Иран.

Друга актуална тема за дискусии вероятно ще бъде въпроса за голямото стратегическо значение, което САЩ започват да отдават на Черноморския регион, където „Русия се допира до ЕС, където производителите на енергия от Евразия се свързват с консуматорите на енергия от Централна и Западна Европа, където Ислямът се среща с християнството, и където се срещат Европа и Близкият Изток”, както се изрази през седмицата на конференция във Вашингтон помощник-държавната секретарка на САЩ Джуди Гарбър.
Дали посланията на д-р Райс ще бъдат свързани и с включването под една или друга форма на България в новия противоракетен щит на САЩ, както и с баналните вече съвети за борбата срещу организираната престъпност и корупцията във висшите етажи на властта в страната, предстои да разберем.
Практиката досега показва, че високопоставени американски посещения в България винаги имат респектиращ ефект.
Поне така изглежда на пръв поглед.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *